Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåseri: Bridge over troubled water

Har ni tänkt på att när järnvägen drogs på 1800-talet la man banan ofta långt ifrån kyrkbyarna, vanligtvis den tidens centralorter. Som följd härav kom 1800-talets och det tidiga 1900-talets nybildade stationssamhällen ofta att konkurrera ut och ta över kyrkbyarnas ofta flerhundraåriga roll som viktig centralort, för handel, skola och religion.

Anledningen till att kyrkbyarna på det här sättet hamnade i bakvattnet lär bero på att kyrkans män – inga kvinnor på den tiden – inte ville att de stora frustande svarta loken, som ju närmast påminde om självaste Hin Håle, skulle komma i närheten av Guds hus och störa den fromma friden runt kyrkan.

Resonemanget låter rimligt.

Men vem kan svara på följande fråga som jag grubblat över i hela mitt liv: Varför i hela friden låg färjeläget i Ed cirka två kilometer nedströms kyrka och kyrkby? Den smått legendariske "Färjar-Ante" hade ju färjstation och bostad ungefär där Stig Björk har sitt hus. Varför fanns inte färjan någonstans nära kyrka, skola etcetera. Det milda plasket från Antes och hans företrädares åror kan ju knappast ha stört kyrkofriden.

Tacksam för svar!

A propos Ante.

Min pappa Arnold och hans bröder Mauritz och Bertil brukade hjälpa Ante att ro färjan över älven. Ibland om vintrarna var bröderna även med när man gjorde isbro mellan norra och södra sidan. Låter kallt och mörkt. "Like a bridge over troubled water".

Så här gick det till enligt min pappas berättelse:

Först och främst måste man vänta ända till sent fram på hösten så pass länge att "landkallan", det vill säga den första isremsan som fryser längs efter stranden, hade blivit tillräckligt bred och tjock. Sedan sågade man ut ett långt stycke is. Man sågade nedströms parallellt med stranden. Därefter lät man den övre änden av den utsågade avlånga isgatan försiktigt flyta över älven till andra sidan. På det här viset blev det möjligt att ta sig över älven utan båt även under milda vintrar när det var öppet vatten i mittfåran.

Är det förresten någon som vet något mer om vad dessa isbroar kallades?

Radhushälsningar från Spånga

Peter Forslund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel