Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåseri av Kurt-Göran Öberg: Virtuell gräddfil till ett ”annat” liv…

Hundratusentals människor är missnöjda med sina liv här och nu. Klimatet för att vara lycklig och må bra, är lika illa ansatt som det man talar om då det gäller den globala miljön. Vi kan fråga oss hur det blivit så?

Annons

En förklaring bland andra är att vi känner oss otrygga. Vi ser dagligen hur brottsligheten river sönder livskvaliteten för ”vanligt” folk. Oprovocerade påhopp på kvällsflanörer, rån i egna hem på försvarslösa människor. Plus rekordmånga sprängningar som tränger allt djupare och närmare in på oskyldiga medborgare, vilket sprider ilska och fruktan. Lägg därtill drogträsket som skördar nya offer varje dag. Jäkt, stress, känslan att inte räcka till för nära och kära, i karriären eller på en arbetsmarknad som inte fungerar på ett schyst sätt, skapar utanförskap, livsleda och depressioner.

Ett sätt att skapa sig en annan identitet, ett ”annat parallellt liv”, verkar vara att ge sig ut i den virtuella världen. Tusentals svenskar fastnar i ”rollspel” som likt sagans värld gör det omöjliga möjligt. Här kan den missbelåtne utveckla sin karaktär, bli någon betydelsefull individ som ofta förvärvar framgång och succé. En lyckosam virtuell man i 35-årsåldern berättade entusiastiskt via radion, hur han efter jobbet fastnade framför dataskärmen i timmar. Ibland ända fram till gryningen, flera kvällar varje vecka. På en fråga om hur han sociala nätverk såg ut, svarade mannen obekymrat, att hans riktiga vänner fanns på nätet, de andra, av kött och blod i hans närhet, var inte att lita på!

Hur kommer vår framtid att se ut? Dagens unga dyrkar skärmlivet. Spelmarknaden expanderar. De tveksamma rycks med i den rafflande utvecklingen. Tv och tidningar har speciella program och bilagor med digra reportage om senaste nytt. Vi kan konstatera att nyckeln till ”annat socialt liv” kan kopplas till storbildsskärmar, bredband och mobiltelefoni! Kommer det att finnas utrymme för vardaglig enkel mänsklig empati? I den virtuella teknikdjungeln - där vi ideligen möts av datorstyrda röster när någon behöver en hjälpsam kontakt beträffande sjukvård, telefonbolag, banker, reseföretag eller andra ärenden ute i samhället saknar vi det personliga mötet? Finns det några i den digitala tillvaron som kan ge oss hopp om en gräddfil till ett lättillgängligare liv trots teknikutvecklingen? Har de dessutom kvar några rester av det vi förr kallade sunt förnuft, är det inte till nackdel för vår tilltro till framtiden trots allt...

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel