Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåseri av Kurt-Göran Öberg: Sök och finn...

På fredagar i radions P4 sänder Lars T Johansson programmet ”Sök och finn”. Ett populärt program som får lyssnarna att spetsa öronen – har man det efterfrågade? När fanfaren sätter punkt för en lyckad pryljakt, har rotats i hyllor, jagats upp på vindar och låsts upp förråd som varit igenbommade och bortglömda.

Annons

Mina egna erfarenheter av att hitta igen det där man ”tappat bort” blir med åren en aning frustrerande. Den tänkta ordningen på saker och ting, blir svårare att upprätthålla när prylberget (det där som kan vara bra att ha) växer.

Från början har fotoalbum en prägel av pedanteri. Man noterade datum och namn på personer - ett måste - då bildkvalitén tagna med enkla lådkameror av så suddiga bilder att det näppeligen gick att se vilka som blivit plåtade.

Åren går, albumen blir flera, familjehistorien skildras i färg men noteringarna avtar. Till slut hamnar första filmkuvertet i byrålådan, får ligga där tills vidare…

Det där tills vidare pågår ännu. Högar av foton väntar på att få plats i ett album. Att hitta fiskebilder från 2001 blir ett hopplöst företag, om det nu var 2001? Dråpslaget för ordning och reda är redan här! Det digitala fotot, som dyker upp via e-post på dataskärmen. I vilken program öppnade jag fotot? I vilken mapp lagrade jag det? Hur namngav jag filen, vilket format - JPEG? Har jag över huvud taget lagrat det, innan jag förpassade mejlet till papperskorgen?

Dagens ”fotoalbum” kan ses via sociala media, där det mesta blir tillgängligt för alla. Vi som varit med om diabildsepoken, och videofilmens dito, där alla samlades för att delta i, och positivt kommentera, tröttsamma timmar med bilder och film, ryser vid tanken av middagsbord, födelsekalas och babyparader i storbildsformat. Morgondagens förvaring av digitala bilder, står skrivit i stjärnorna. Man vet inte hur länge digitala media bärare kan lagras. Har vi framför oss en överföring tillbaka till papper och svartvitt, som den bästa lösningen på ett allvarligt problem enligt arkivansvariga?

Men det finns annat att söka efter…

Kupongvaran i matvaruaffären är svårfunnen. Skivad skinka till extrapris, ligger på armlängds avstånd framför mig, men jag hittar den inte förrän personalen hjälper mig. Känner ni igen Er? Vad värre är, jag letar men finner inte rabattkupongen bland mina fickor, när jag kommer fram till kassan. Kön är lång och blickarna är inte så värst vänliga från de bakomvarande. Efter diverse manövrar hittar jag den åtråvärda ”värdehandlingen” i varukorgen och kan äntligen lite diskret avlägsna mig från de ”varma blickarna.”

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel