Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåseri av Kurt-Göran Öberg: Prata väder inget nöje i höstmörkret

I det gråtrista höstrusket är det skönt att sitta inne i stugvärmen. Men för somliga är gråvär inget hinder, de tar på sig sina superkläder som finns att köpa. Det anmärkningsvärda är att de släpper ut svett men håller regnrusket utanför kroppen. Och träna det får inte på några villkor bister väderlek förhindra. Det gäller att ligga i så att loggboken för den friska kroppen skall bli ännu alertare från tårna upp till knoppen. Så pratas det i de flesta program i radio och tv. ”Stjärnor” influenser på You Tube och andra media påverkar gemene man/kvinna att satsa på sitt välbefinnande, och lockar allt flera till träningsgymmen.

Vi lite latmaskätna med trivselvikt blir betänksamma, tänk om vi missat chansen till ett längre och friskare liv? Det går att filosofera kring det mesta, och motion är bra, det är inte det jag hakar upp mig på, snarare då min egen lathet som fått fäste i pensionärskroppen, där ligament och leder blir allt mindre rörliga.

Men jakten efter ett bättre liv är så mycket mer än en vältränad kropp. Det är många pusselbitar som måste falla på plats, rejäla riktiga vänner, arbete och det som de flesta drömmer om – en egen bostad.

Vänner är idag en bristvara. Inte på sociala medier. Men i verkliga livet, har det personliga gått förlorat via Instagram, Messenger eller Facebook. Arbete, eller som vi sa förr, ett hederligt jobb, har omvandlats till praktikplatser där unga förutsätts att arbeta, ibland gratis för att visa vad de kan. Trygghet i arbetet är redan en avlägsen klyscha, då många sysselsättningar klassas som projektanställningar. Och med den ovissa situationen är det näst intill tvärstopp för unga förhoppningsfulla att gå in till farbror Banken och förhandla om ett lån för att investera i en lägenhet och ett eget liv.

Men finns det då inget positivt att tala om i ett blyertsgrått väderläge?

Jo men visst, det finns massor att göra för en pensionär som undertecknad. Vi har förmågan genom vår åldersrika erfarenhet vara ute i alldeles för god tid med det mesta. Vi har också förmågan att se problemen innan de dyker upp. Det börjar pocka på kring allt som måste fixas. Då tänker jag på de där jättebilliga ljusslingorna som lockade oss till inköp förra hösten. Sladdar och lampor i ett virrvarr som trasslade in sig buskar och träd. Dags att restaurera och komplettera? Nej i vårt slit- och slängsamhälle när tålamodet tryter klipps de helt sonika loss efter en ”brottningsmatch” i grenverket som på förhand var förlorad.

Sak samma inomhus förresten. Det blir en sladd- och lampjakt för att placera ut mysbelysning på fönsterbrädor och bokhyllor. Led-, låg- och energilampor, samt allt annat nytt och förvirrande inom belysningsstandarden får oss att i det slaskiga höstrusket skapa det hemtrevliga som vi sett i kataloger och reklamblad.

Då lampprojektet ses som fullbordat sjunker vi ner i vilfåtöljen för en välbehövlig paus i mysljuset. Men det är något som skaver, tankarna far iväg mot stundande adventsljusstakar, julstjärnor och julgransbelysning. Det finns att göra, eller hur?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel