Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåseri av Kurt-Göran Öberg: Nu dundrar julmusiken in i varje hus

Vi ljussuktande nordbor är inne i en mörk period då julstjärnor, adventsgranar, elljusstakar och kommunernas påkostade ljusarrangemang, lättar upp våra sinnen. Det blir lite lindrigare att leva i nuets skumrask.
Men det är också en tid av jäkt och stress. Adventspysslet är ett sådant. Gardinbyten, ljusstakar och det obligatoriska fejandet med det ena och andra, måste göras. Så har vi lärt oss genom generationer. En tradition som är ett av flera måsten i december.

Annons

När väl detta är undanstökat, är det dags att ta en paus. Till att börja med sätter vi på en platta med egna favoriter. Gamla hederliga julsånger med artister som sjunger på svenska, till exempel ”Jag såg mamma kyssa tomten”,” Vår julskinka har rymt”, ”Tänd ett ljus” med flera, inleder varsamt firandet och längtan efter julen som tar fart i hjärteroten.

Men det händer något i en fyrtiotalist när alla annonser om välkända artisters besök i vår bygd hälsar oss välkommen till just deras speciella julshow i kyrkorum och andra lokaler. Det blir uppenbart en påminnelse om att det är andra tider nu. Då undertecknad växte upp fanns det få (inga!) tillfällen att se en känd artist i decemberverkligheten. Det fick bli radions julprogram med Sven Jerrings ”dans kring granen”, och givetvis alla traditionella julsånger att lyssna till.

Nu i adventsdecember 2019, blåser det på i gallerior, alla radio- och tevekanaler. Det går inte att värja sig. Alla underhållare vill nå oss lyssnare med egen julmusik. De kommersiella kanalernas ”skyltfönster” öppnas upp för kreti och pleti. Lillkändis och storkändis ramlar in i soffprogrammen för att berätta om hur mycket julen betyder för dem.

När de sedan tar ton framför mikrofonen, gör de allt för att vi ska ta till oss julstämningen i deras egenskrivna texter. Men här gör sig generationsklyftan åter påmind, artisten sjunger på engelska! OK! Jag hajar merparten av budskapet, och anar stämningen, men det skaver att behöva ”gnälla” kring detta! Vi blir mer och mer välutbildade så det är ett fenomen som på sikt försvinner. Än är vi inte där, 2017 berättade Wikipedia att av den totala folkmängden cirka 10 miljoner, var nästan 2 miljoner 65 år eller äldre. Utan vetenskapliga kunskaper gissar jag att merparten av dessa inte fullt ut klarar av utländska språk. Vi pratar ofta om diskriminering av diverse slag. Vågar jag påstå att det som sker är en viss form av ”språkdiskriminering” eller trampar jag i klaveret?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel