Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåseri av Kurt-Göran Öberg: Fångad i fällan och på bild…

Härom dagen klickade jag på en annons som fångade mitt intresse. Det var semesterboende i gårdshus i Höga kusten. Fina erbjudanden runt om i vårt natursköna landskap visade upp små stugor, större och mindre lägenheter med färdig prislapp. Nyfiket läste jag en stund om vilka erbjudanden som fanns för dem som vill besöka vår kommun. Kul tyckte jag, vilken bra info för dem som söker ett annorlunda boende mitt i härligheten.

Nu var jag fångad i fällan. Jag blev ett oanat offer för den effektiva digitala spionverksamheten, en verksamhet vilken kartlägger och förföljer mig och andra i samma aningslösa situation. Nu kan jag inte gå in på mediernas tidningssidor utan att den ”trevliga infon” hemsöker mig från tidning till tidning. Stuga efter stuga poppar upp närhelst jag vill läsa om helt andra saker. Jag blir frusterad och riktigt förargad över hur min nyfikenhet skall belönas på detta sätt. Dessvärre är det ett återkommande irritationsmoment.

För något år sedan ville dottern att jag skulle klicka på en möbelannons, där fanns hennes senaste ”fynd”, ett bord i flera delar. Sagt och gjort jag klickade och under flera veckor kulminerade bombardemanget med bilder på bordet. Även skolklasser från förr har fått min nyfikenhet att belönas med en tung uppvaktning om hur trevligt jag skulle få det om jag blev någon sorts medlem i skolkortskarusellens minnesalbum.

Det får mig att blicka tillbaka i minnestunneln till 1949. Jag gick i 1:a klass på Ankarsviks skola, på Alnön. Den här dagen var lite speciell, Sundsvalls Tidnings fotolegendar Einar Jansson, var i antågande. Det skulle bli fotografering av klassen och även individuella foton. Vi hade en enkel lådkamera i hemmet och många fina bilder i prydliga album.

Fotograf Jansson hade en avancerat kamera hängande på magen, men det mest spännande var blixten. Det var en fascinerade ny upplevelse. Magnesiumlamporna small och sprakade och för flesta av oss var det svårt att hålla minspelet på plats så att fotot blev lyckat. Fotografen Einar hade fullt upp hela eftermiddagen innan han blev nöjd. Resultatet blev som ni kan se, en brydd förstaklassare. Jag gör allt för att slippa ta om fotot med den smällande och sprakande blixten…

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel