Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåseri av Kurt-Göran Öberg: "Ett gott skratt..."

Enligt forskare betyder skrattet mycket för oss. Ordspråket ”Ett gott skratt förlänger livet” har blivit vetenskapligt godkänt. Undersökningen redovisade dessvärre att vi skrattar mindre nu än för cirka tjugo år sedan.

Annons

Helt ovetenskapligt flyger några tankar kring i min hjärna, som jag gärna vill delge er. Vi lever i moderna tider där människan flyger fram över almanacksbladen som ett jehu. Lägg därtill det förskräckliga skärmmissbruket som slukar flera timmar per person varje dag. Det blir ingen tid över till gamla tiders småprat och historieberättande. I fikarum tar man pliktskyldigt med sig något teoretiskt problem som har med arbetet att göra. Man vill imponera på sina medarbetare, annars kan man ju mista jobbet!

Rädslan för att bli en förlorare, avhåller oss från att avvika från det nya mottot - ”effektiv, lojal vinnartyp” vilket avskärmar den förhärskande tidens karriärister från ineffektiva töntiga humorsessioner. Och när arbetsdagen är över för dessa gåpåare, gäller övertidsuttaget som extra merit för att klamra sig kvar i ekorrhjulet. När de går ut för att ”roa” sig, träffar man på dem vid en pub-disk inbegripna i allvarliga samtal som inte har med humor och garv att göra. Nej de mal på, omgivningen får lyssna till prognosanalyser och teoretiska utläggningar. Titt som tätt grävs ”snuttefilten” (mobilen) fram, för att inte missa något.

Jag medger att ovanstående är tecknat i en ganska skruvad och grov karikatyr. Alla kan ju inte dras över en kam. Men nutida stress och krav gör oss stackare mer allvarliga. Som samhället har förändrats, känner i varje fall jag hur det blir allt längre mellan de befriande skratt som enligt sanningssökarna vi så väl behöver för att leva och må bra.

Vi har istället fått något som jag skulle vilja kalla ett ställföreträdande skratt. Påtvingat skratt om ni så vill. Jag tänker på många tv-program när vi plötsligt sitter i soffan och få lov att skratta tillsammans med en hysterisk studiopublik. Spektaklet manas på av en proffsig studiovärd att både flabba och applådera. Jag tycker att det ställföreträdande skrattet plundrar oss på det hälsosamma och äkta skrattet. Lägg också märke till hur de moderna programmakarna bakar in störande musik i bakgrunden. Det får många av oss som har någon form av hörselproblem att uppleva ett utanförskap, som inte får skrattmusklerna på något strålande humör...

Vad är ett äkta skratt? Jag har inget direkt svar, men ett exempel som väl alla finner bekant, är att se någon tratta på ändan på glashala trottoarer. Då skrattas högt och ljudligt! Men ju äldre man blir ju mindre benägen blir man att se humorn i detta exempel, i synnerhet som handleder och lårben blivit extra bräckliga. Eftersom vetenskapen bevisat att skrattet är bra för hälsan, kan vi måhända förvänta oss en liten bulletin från socialstyrelsen om: ”Sex till åtta skratt per dag!” Det vore väl skrattretande?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons