Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karzai presenterade regering

Fyra månader efter det omstridda presidentvalet i Afghanistan kunde den omvalde Hamid Karzai på lördagen presentera sin regering för parlamentet.

En snabb titt på listan visar att Karzai försöker gå balansgång och göra såväl västvärlden som sina välgörare inom landet nöjda.

På flera poster låter han ansedda ministrar sitta kvar - en eftergift för Storbritannien, USA och andra Natoländer som har krävt krafttag mot korruptionen och demokratiska reformer för att fortsätta stödja hans styre.

Men som föreslagen energiminister står krigsherren Ismail Khan, en mäktig post som sannolikt är en belöning för ett stort antal röster som Khan mobiliserade för Karzai i valet.

I stort sett nöjda

Västdiplomater i Kabul var dock i stort sett nöjda med namnen på listan, bland annat för att respekterade personer som inrikes- och finansministrarna får sitta kvar.

Omvärldens tryck på Karzai är stort sedan han valdes om för ytterligare fem år i augusti i ett val präglat av utbrett fusk. Nu måste han bevisa att han vill ta itu med den korruption som genomsyrar förvaltningen på alla nivåer för att i någon mån återta det förlorade förtroendet.

Annars riskerar Afghanistan att överges av den Natoledda styrka med 100 000 soldater som deltar i jakten på talibaner och försöken att skapa stabilitet.

Oklart med UD

Det noterades med förvåning att det inte nämns någon utrikesminister. En av presidentens rådgivare sade till Reuters att utrikesminister Rangin Dadfar Spanta sitter kvar fram till en konferens i London i januari. Om, eller varför, han i så fall avgår efter den, förklarades inte.

En förändring som gillades av västkommentatorer var att handelsminister Wahidullah Shahrani flyttas till gruvdepartementet. Shahrani har gjort sig känd för ett ihärdigt arbete mot korruption och har avskedat mängder av korrupta och inkompetenta tjänstemän vid bland annat det statliga oljebolaget. Utvinningen av mineraler betraktas som en potentiellt stor inkomstkälla och gruvnäringen hoppas på omfattande utländska investeringar.

Parlamentet börjar debattera regeringslistan på söndagen.