Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karzai ombildar afghanska regeringen

Hälften av ministrarna byts ut när Afghanistans president Hamid Karzai lämnar över sin nya regering för parlamentets godkännande på lördagen, uppger en källa på hans kansli.

Bland de elva som får behålla sina poster finns nyckelministrarna för försvar, inrikesfrågor, finans, hälsa, utbildning och jordbruk, som alla fått godkänt hittills av västmakterna. Däremot finns ingen ny försvarsminister föreslagen i den lista med 24 namn som Karzai ska lämna över, uppger källan.

De före detta krigsherrarna Ismail Khan och Gul Agha Sherzai får också sitta kvar i regeringen, som energi- respektive stadsbyggnadsminister. Den enda kvinnan i regeringen, kvinnominister Husn Banu Ghazanfar, får också behålla sin post.

Omvärldens tryck på Karzai är mycket stort sedan han valdes om för ytterligare fem år i augusti, ett val präglat av utbrett fusk. Nu måste han bevisa att han vill ta itu med den korruption som genomsyrar förvaltningen på alla nivåer för att i någon mån återta det förlorade förtroendet. Annars riskerar Afghanistan att överges av den Natoledda styrka med 100 000 soldater som deltar i jakten på talibaner och försöken att skapa stabilitet.