Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften ges ingen ärlig chans – kostnaden för vindkraft upp till fem gånger högre

Annons

Svar på "Blanda inte bort begreppen – för vindkraft och kärnkraft i Sverige gäller svenska förhållanden", publicerad 26 september.

Min insändare behandlade både elpris och elkostnad. För konsumenten är elkostnaden mest intressant och den omfattar poster som vindkraften orsakar, men aldrig betalar för (balanskraft, nätstabilisering, ny överföringskapacitet och annat). Vindkraften kan inte ersätta kärnkraften, för detta krävs ett helt nytt elsystem.

Det är tillåtet att bygga ny kärnkraft, men politikerna har sett till att det inte ska löna sig. Förbud mot att utnyttja spillvärmen, inga forskningsanslag, effektskatt med mera.

Det har orsakat förtida avställning av nyrenoverade reaktorer, vilket naturligtvis minskar intresset för nya verk. Beträffande Vattenfalls planer så uttryckte vd:n skepsis mot vindkraft och blev omedelbart hotad med sparken av Miljöpartiet.

Det är tillåtet att bygga ny kärnkraft, men politikerna har sett till att det inte ska löna sig.

EU-projektet CASES visar att ny vindkraftsel är dubbelt så dyr som ny kärnkraftsel. Varken CASES eller Elforsk berör kärnkraftvärme, vilket ursprungligen planerades, men förbjöds av politikerna.

Därför tvingas kärnkraftverken dumpa en stor del av energin i havet och förlorar runt hälften av den möjliga intäkten.

Verklighetens facit finns i Tyskland och Danmark, som storsatsat på vindkraft och nu har Europas högsta elkostnader. Svenska Kraftnät kommenterar en ökad andel vindkraft med: ”Förutom kraftigt ökade kostnader innebär detta en mängd utmaningar för elsystemets säkerhet”.

En vetenskaplig artikel i Energy Policy analyserar den planerade utfasningen av kärnkraft i Sverige och satsningen på vindkraft och konstaterar att det är starkt negativt. Kostnaden kan bli upp till fem gånger högre.

Per Fahlén

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons