Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlsson en målvakt för VM

Annons

I fjol sökte Pär Mårts - utan att finna.

Den här säsongen har Henrik Karlsson visat att han är en målvakt att lita på i Tre Kronor.

Två matcher och två segrar - det är klart att jag är nöjd, sade VM-satsande Karlsson när han sammanfattade Karjalaturneringen efter Sveriges 3-2-vinst mot Finland.

Trots att det återstår ett halvår till ishockey-VM är Skellefteåmålvakten redan nu en både given och het kandidat.

VM är absolut en stor målsättning, erkände Karlsson som radade upp bländande räddningar och tog 35 av 37 skott mot Finland och utsågs till turneringens bäste målvakt.

Något OS är inte aktuellt eftersom 29-åringen inte finns med bland de 63 namnen i bruttotruppen inför Sotji.

I fjol använde Mårts sju Europabaserade målvakter i landslaget utan att hitta rätt efter NHL-flyktade Viktor Fasth. När det väl var dags för VM räddades han av NHL-målvakter med Jhonas Enroth i spetsen.

Tre segrar

Henrik Karlsson har på fyra matcher den här säsongen fört Tre Kronor till tre segrar, hållit nollan två gånger och bara släppt in fyra mål.

På frågan om han äntligen hittat rätt sade Mårts:

Jag tycker det känns bra i alla fall. Han är en tävlingskille som gillar det här livet att vara i blickfånget. Men jag skulle också vilja se Johan Backlund (Vitjaz Podolsk i KHL). Han var så jäkla duktig i våras.

Henrik Karlsson, som flyttat tillbaka till SHL efter tre år i NHL, var dock inte nöjd över allt i sin insats mot Finland.

Tre Kronor gick upp i 2-0-ledning, men tappade till 2-2 innan Växjöbacken Sebastian Erixon avgjorde i förlängning framspelad av Simon Hjalmarsson.

Bortfintad

Finlands kvittering till 2-2 kom genom Niklas Hagman med drygt tre minuter kvar av tredje perioden. Hagman kom i expressfart längs kanten, drev förbi John Klingberg och lurade Karlsson när han satte pucken vid första stolpen.

Jag är lite besviken över det, han kom med en jäkla fart så jag stressar upp mig lite i onödan när han vickar med kroppen. Jag kände mig lite tvingad att följa med. Den skulle jag ha velat ha tillbaka, sade han.

Pär Arlbrandt och Linus Klasen gjorde de svenska målen i numerärt överläge. De tillhörde också plusvarianterna i den här turneringen, liksom flera av backarna som debutanten Johan Alm, Skellefteå och Daniel Rahimi, Linköping.

Både Joel Lundqvist och Simon Hjalmarsson - två av sju Europaspelare som har OS-chans - har också imponerat. De är längst fram i nuläget om Pär Mårts väljer att plocka ut några Europaspelare. Lundqvists form verkar vara uppåtgående efter en tuff höst och Hjalmarsson har imponerat hela säsongen.

Mer läsning

Annons