Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlfeldtpriset 2016 tilldelas Katarina Frostenson

Lyrikern, översättaren och dramatikern Katarina Frostenson tilldelas 2016 års Karlfeldtpris.
Priset delas ut vid Karlfeldtsamfundets sommarmöte i Falun i augusti. 

Motiveringen lyder: "Katarina Frostenson tilldelas Karlfeldtpriset 2016 för en poesi vars rika klangvärld har rötter i folkvisa, ballad, ordspråk och äldre diktning. Med språklig direkthet låter hon dikten genomströmmas av röster som ger uttryck för det våldsamma och söndrande men också för ljus livsglädje."  

Katarina Frostenson är född i Stockholm 1953. Sedan debuten med I det gula (1985) har hon kommit att bli en av våra mest framstående och prisbelönta lyriker. 1992 valdes hon in i Svenska Akademien efter Artur Lundkvist. 

Några av Frostensons diktsamlingar: Joner (1991), Tankarna (1994) och Korallen (1999) Karkas (2004), Tal och regn (2008) och den nyligen publicerade Sånger och formler (2015). Frostensons dramatik har satts upp på Kungliga Dramatiska Teatern, Teater Galeasen och Judiska teatern. 

Priset delas ut på Dalarnas Museum i Falun den 13 augusti.

Karlfeldt-priset är ett litterärt pris på 50 000 kronor som utdelas, om möjligt, vart tredje år av Karlfeldtsamfundet till en konstnär som arbetat inom Erik Axel Karlfeldts egen sfär eller forskare som bidragit till förståelsen av Karlfeldts diktning.

Karlfeldtsamfundet bildades 1966 för att bidra till ökad kunskap om, och intresse för, Erik Axel Karlfeldts diktning, hans liv och verk. Bland tidigare pristagare finns Olof Lagercrantz, Bengt Emil Johnson, Birgitta Lillpers, Gunnar Harding och Olle Persson.

MER FRÅN: DT KULTUR

FÖLJ: DT Kultur på Facebook