Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleksvecka mot bråk på Gudmundråskolan

Stängningen av Gudmundråskolan i Kramfors förra torsdagen efter att en 16-årig pojke blivit misshandlad var en bra men samtidigt mindre bra åtgärd. Det anser Johannes Thelin och Christian Lindström från skolans elevråd.

Det var förra torsdagen som skolans rektor Göran Löfroth tog beslutet att skicka hem eleverna. En åtgärd som var direkt kopplad till att en 16-årig pojke med invandrarbakgrund misshandlats av en annan pojke vid lunchtid.

Misshandeln var ett resultat av de motsättningar som vuxit sig starka under vårterminen mellan olika grupper på skolan. Efter det att eleverna lämnat skolan samlades personalen för att diskutera situationen och den olustiga stämning som råder på skolan till följd av motsättningarna.

Vi mötet enades man om att fler från skolpersonalen ska finnas ute under rasterna. På så sätt tror man att tendenser till bråk kan upptäckas och därmed stävjas i tid. Fler vuxna i korridorerna ger större trygghet är tanken.

Det är under vårterminen som problemen blivit större. Motsättningarna finns inom tre grupper. Två av grupperna består av svenska pojkar och pojkar med invandrarbakgrund som talar mycket bra svenska. I höstas kom några helt nya invandrarpojkar till skolan.

- De här nya killarna är dåliga på svenska och pratar därför arabiska med varandra. Många misstolkar och tror att de snackar skit. Och det är helt klart vanligare att det blir bråk mellan invandrargrupperna, säger Christian Lindström som är ordförande i elevrådet.

Händelsen förra torsdagen där misshandeln blev "droppen som fick bägaren att rinna över" blir förhoppningsvis en vändpunkt. Nästkommande vecka har skolan sin återkommande "kärleksvecka". En viktig och angelägen del i den veckan blir att ta upp och bearbeta problemen på skolan på ett konstruktivt sätt.


Läs mer i torsdagens TÅ.STEN ENGBLOM
070-320 49 70