Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleken tog Maria från Sollefteå till Sundsvall – förvandlade torp till drömboende i skogen

Trots starka band och ett helt liv i Sollefteå flyttade Maria Andersson för fyra år sedan till Jerry Persson i Sundsvall. Totalrenoveringen av Hovstorpet var redan igång, och över ett år sov de i en husvagn vid torpet innan de kunde flytta in.
– Vi var nykära och det var nog räddningen för att vi klarade av den tiden, säger Maria Andersson och skrattar gott.

TV: Titta in i Hovstorpet.

I skogen i byn Hov i Selånger har de byggt om och renoverat sitt drömhus. På instagram kan man följa deras förvandlingen av @hovstorpet, där Marias inredningsintresse har fått sin plattform.

Förr stod ett eternitbeklätt litet torp här från början av 1900-talet. Sambon Jerry sökte efter rätt objekt med mark, helst på landet och nära naturen.

– Han såg potentialen med det här stället, och när han väl bestämmer sig för något så är han envis och räds inte hårt arbete, berättar Maria.

Och här har det lagts ner många timmar. Det är bara timmergrunden kvar från det gamla torpet, allt annat är nytt fast i gammal stil.

I den tillbyggda delen av huset planerades en stor och ljus hall med smart platsbyggd sittbänk. En lång hatthylla med vackra gamla krokar rymmer både mössor, förvaringslådor och massor av ytterkläder.

På farstukvisten står stora lyktor där de vita ljusen brinner. En gran och mycket granris, kottar och knallröda vinteräpplen har Maria använt för att pryda entrén.

– Grannarna har stannat till och uttryckt sin glädje över att vi tar hand om och rustar upp torpet, berättar Maria.

På julafton kommer föräldrar, barn och barnbarn till Hovstorpet för att fira alla tillsammans. Det ser både Maria och Jerry fram emot.

Maria älskar att ägna timmar i förberedelser av julmat i köket. Och till advent ser hon till att hela huset är rätt julstämning.

– Det är i naturen jag hittar inspiration och jag plockar alltid med mig något hem som kan bli fint. Vi har avverkat i skogen alldeles nyligen därför har jag otroligt många vackra kottar som brukar vara svåra att hitta annars, säger Maria.

I köket värms den hemmagjorda lingonglöggen som tillsammans med mögelosten, pepparkakor och russin och mandel står uppdukat på den svarta granitbänkskivan.

– Det här är att komma i julstämning för mig, säger Maria och häller upp den rykande glöggen.

På köksön finns god plats att duka upp för två mittemot spisen. Maria vill gärna ha sällskap när hon lagar mat och därför öppnade de upp timmerväggen så att matrummet kom i mer kontakt med köket, och för att få utsikten genom matsalsfönstret. I hörnet mittemot vedspisen står en stor och mysig fåtölj.

– Ja det var min idé, Jag ville få ett lugn här och att man kunde sätta sig och se och höra på elden i vedspisen, och här sitter Jerry varje morgon och dricker sitt kaffe, säger Maria nöjt.

Trots att allt är nyrenoverat finns husets gamla själ och hemtrevnad kvar. De rustika timmerväggarna ger interiören sin hundraåriga karaktär och färgtonen i hemmet går från vitt till svart med inslag av olika trä.

Till vardags arbetar Maria som lantmätare och hon har en stark förkärlek för gamla kartor och textdokument.

- Det finns spår av mitt yrke på flera platser i hemmet, säger hon och visar en vacker inramad karta från Laga skifte 1841 över över Hovs by.

Runt om i huset står Marias loppisfynd. Det är oftast antika bruksföremål som hon köper med sig hem.

– Jag tycker om att påminnas om kvinnokraften som de här bruksföremålen symboliserar, säger hon och visar en kudde med knypplad spets.

Sovrummet på övervåningen är något alldeles extra. De valde att öppna upp till nock och gnodde och borstade takbjälkarna rena. Den genuina rustika känslan förstärks av den mörka sänggaveln och att de har inrett rummet med fårfällar och tända ljus. Fondtapeten som visar svenska handskrivna lagfartsbrev från 1800-talet, var bara helt självklar när Maria hittade den.

– Jag firade tidigare i år min femtioårsdag och då önskade jag mig fårfällar och de är så härliga att inreda med, säger Maria.

Maria och Jerry kokar kaffe och packar matsäck och tar med ut på tur i skog och mark. I bär och svamptider tar de sig tiden att hämta hem skogens tillgångar men annars är en utflykt upp på en höjd lika uppskattad. 

– Det är en härlig utflykt, man ser långt ut över Selånger, säger Maria.

Tre smarta inredningstips:

1. Gamla skridskor passar perfekt som en vinterdekorartion och extra fint till julen med en ljusslinga lindad runt dem.

2. Sök rätt på en gammal dagstidning och riv ur en sida. Klipp den så den passar in i en ram med glas och sätt inte tillbaka baksidan. Det blir ett vackert ljus och insynsskydd i fönstret.

3. Texta en julvers eller julsång med en vattenlöslig penna på fönstret eller på ramat glas.

Recept på Marias Lingonglögg:

2 kilo socker

5 liter lingon

5 liter vatten

2 påsar kardemumma

2 påsar kanestång

2 påsar nejlikor

Koka i 20 minuter, sila, rör ner 2 kilo socker och koka upp i 5 minuter. Skumma av.

Häll upp i väl rengjorda glasflaskor.

Här finns fler Hemma hos reportage:

"Hellas" rev ut det mesta och skapade ett hem med bistrokänsla på Alnö – lånade ut köket till Kalla

Ett av Sveriges nordligaste passivhus står klart i Sundsvall – egendesignat, energisnålt och modernt

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Familjen lämnade Umeå för Timrå – driver inredningsbutik på webben från hemmet

Familjen har förvandlat radhuset till ett modernt hem med guldkant

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"