Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek börjar med bråk – Sollefteå Amatörteater sätter upp Tjechov med frustande gott humör

Hon: en trofast änka efter en otrogen man. Han: en borgenär som har problem att driva in sina skulder. De beslutar sig för att duellera – döden får avgöra vem som har rätten på sin sida.
När Sollefteå Amatörteater tacklar Tjechov är det med frustande gott humör och massor av energi.

Kärlek börjar med bråk.

De fyra små ord som häcklat generation efter generation av barn i förskoleåldern framstår knappast i en sannare och mer vänligt humoristisk dager än i Anton Tjechovs enaktare "Björnen". Bara 40 minuter lång berättar den en händelserik historia om den sörjande änkan fru Popova, som – trots att hennes numera hädangångne make var notoriskt otrogen och, som hon stramt konstaterar, bestal henne på hennes ungdom, lycka, liv och förmögenhet – envisas med att låsa in sig med sin sorg, år ut och år in.

Hon vill bevisa för honom, den döde mannen, att hon minsann kan älska, så mycket att han minsann får skämmas där på andra sidan. Och hon har härdat ut länge – tills den hetlevrade Smirnov kommer på besök för att kräva igen en gammal skuld. Själv knappast ett dygdemönster – han har övergivit tolv kvinnor och nio har övergivit honom – blir han rasande frustrerad över det kompakta och kallhamrade motstånd han möter hos änkefrun.

Det är tisdag och dags för ett av de sista genomdragen innan premiären på fredag den 15 april. Kostymerna sitter där de ska – den gamle betjänten, spelad av Fredrik Sundberg, hasar darrhänt omkring i sina ulltofflor medan fru Popovas bestämda pompadourklackar ekar genom hela föreställningen – Ingrid Eldeklint i en paradroll.

Mikael Björklund som kolerisk fordringsägare snärtar med piskan på ridstövlarna. Han avskyr och vill helst av allt skjuta fru Popova så snart han får möjlighet. Men – samtidigt tjusas han av hennes oräddhet och kurage.

– Det är en underfundig pjäs i ett bra format, summerar Ingrid Eldeklint.

– Dramatisk, rolig och passionerad – med en hel del humor. Den är väldigt rolig att spela!

Rekvisitan är enklast tänkbara – en matta, ett bord, en stol, några glas. Länsregissör Iso Porovic svarar för regin och finputsar de sista detaljerna inför premiären. Hela handlingen bärs upp av de tre personerna på plats i änkans gemak – skådespelarna får förlita sig till pjäsens styrka och sina egna prestationer.

– Här visar vi verkligen vad skådespeleriet betyder för en uppsättning, säger Iso Porovic.

– Det är inte mycket scenografi i den här föreställningen - här handlar det om det nakna skådespeleriets styrka.

Cementerade könsroller, stereotyper med glimten i ögat och ett ställningskrig där dödlig utgång hotar förbyts plötsligt i något annat. Sex föreställningar blir det på Amatörteatern – 15, 16, 17 samt 20, 22 och 23 april.

Ingrid Eldeklint summerar känslan inför premiären:

– Förväntansfullt och lite pirrigt!

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister