Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Näslund: Hurra för tryckfriheten – utan den försvåras insyn

Kommunen har stöttat Modo hockey med åtta miljoner mer än vad avtalen anger, detta genom att förlägga möten och representation vid arenan. Dessutom slarvas det med redovisningen vid representation.

Det här har Örnsköldsviks Allehanda avslöjat i veckan. Det är en granskning som inte hade varit möjlig utan tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen.

Just i dag fyller tryckfriheten i Sverige 250 år och jag vill passa på att utbringa ett fyrfaldigt leve för den grundlag som möjliggörför allmänheten att ta del av hur våra makthavare spenderar skattemedel.

För Plus-kunder: Många riksdagsledamöter vill begränsa yttrandefriheten – Emil Källström (C): "Det är allvarliga tendenser"

För det är i grund och botten vad saken handlar om. Insyn.

Vi lever i en demokrati, och en väl fungerande demokrati behöver vara transparent för att stävja maktmissbruk. Därför är utgångspunkten i Sverige att alla uppgifter hos myndigheter ska vara offentliga. Vem som helst ska, utan att behöva uppge vem man är eller vad man ska använda uppgifterna till, kunna ta del av offentliga handlingar.

Därför kan vem som helst begära ut uppgifter från kommunen som visar hur mycket pengar som har betalats ut till Modo Hockey och föreningens evenemangsbolag. Vem som helst kan ta del av de avtal som är upprättade och därmed se att ytterligare åtta miljoner kronor har lagts till arenabolagets kassa.

Tryckfrihetsförordningen gynnar alla medborgare, och för oss journalister är den ett viktigt verktyg i vardagen.

Naturligtvis finns undantag, vissa uppgifter är och ska vara skyddade av sekretess. Men även vid dessa tillfällen finns en sorts säkerhetsventil mot korruption och maktmissbruk. Den kallas meddelarfrihet och tillåter offentligt anställda att sprida även sekretessbelagda uppgifter i syfte att publiceras. Arbetsgivaren får heller inte eftersöka källan.

Det är lätt att ta öppenheten för given. För oss som lever i ett tryggt och ordnat land, med en tryckfrihetslag gammal som gatan och äldre ändå, är den en självklarhet. Trots det sker begränsningar i öppenheten – och rädslan för att uppmärksamma missförhållanden breder ut sig, något som Örnsköldsviks Allehanda granskade tillsammans med P4 Västernorrland under förra året.

Samtidigt sker stora och allvarliga inskränkningar av pressfriheten inte långt ifrån oss. I Turkiet har medier stängts ner och journalister fängslats, i Polen har regeringen tagit kontrollen över statliga medier.

Att den svenska tryckfrihetsförordningen är grundlag gör den svårare att förändra, men långt ifrån omöjlig. Utan den hade det varit mycket svårare att få insyn i maktens korridorer – och hur mycket pengar kommunen egentligen har lagt på Modo hade vi nog aldrig fått veta.

Så återigen ett fyrfaldigt leve för tryckfriheten – utan den blir det tyst.

PLUS: Firandet av tryckfrihetens födelsedag

MINUS: Okunskapen om offentlighetsprincipen bland vissa offentligt anställda

Allt om vår granskning av Modo Hockey:

Exklusivt för dig med Plus: Kommunens okända miljonstöd till Modo Hockey

För Plus-kunder: Dokument visar: Kommunen pumpar in extra pengar i Modo – har fått 8 miljoner mer

För Plus-kunder: Representation för miljoner i arenan – men stora brister i kommunens redovisning

För Plus-kunder: Kommunalrådet efter våra avslöjanden: "Granskningen otroligt viktig i en demokrati"