Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känsligt beslut om Quickresning

Ska Sveriges meste seriemördare Thomas Quick få resning för ett mord som han erkände för drygt 20 år sedan men som han nu förnekar? Det rättspolitiskt känsliga svaret ges av Svea hovrätt i dag.

Ett för Quick positivt beslut kommer nog inte att skada det generella förtroendet för rättsväsendet i någon högre grad. Kritiken kommer i stället att drabba de centrala aktörerna i Quick-saken, säger professorn i rättsvetenskap Ulf Stridbeck vid universitetet i Oslo. Han har följt processerna mot Quick, som ju också erkänt tre mord i Norge.

Stridbeck vill inte ha någon uppfattning om hur dagens utslag kommer att bli.

Men den aktuella domen bygger på Quicks erkännande och de tekniska bevisen är svaga. Det är ett genomgående problem i alla domar mot Quick, säger Stridbeck.

Om resning beviljas är det positivt eftersom det visar att säkerhetsnätet fungerar. Det negativa är att det tagit så lång tid och att motståndet mot en ny prövning varit så starkt, anser han.

I de flesta resningssaker i världen är det journalister och idealister som gjort grovarbetet, konstaterar Stridbeck.

Normalt är det Högsta domstolen (HD) som tar ställning till resningsansökningar. Men eftersom Quick bara är dömd i första instans, tingsrätten, så blir det nu Svea hovrätt som avgör saken.

Att få resning för en lagakraftvunnen dom är extremt svårt. Två principer står här mot varandra. Den ena är orubblighetsprincipen, som ska tillgodose individens och samhällets behov av trygghet och förtroende för rättsväsendet. Den andra är sanningsprincipen som går ut på att domar ska vara riktiga i sak.

Quicks advokat Thomas Olsson är förvissad om att hans klient nu kommer att få en omprövning av mordet på den israeliske medborgaren Yenon Levi 1988.

Min klient har aldrig kunnat lämna en berättelse om mordet som stämmer med de objektiva kriminaltekniska fynden, säger Olsson till TT.

Detta tillsammans med ett par glasögon som hittades på brottsplatsen är de främsta skälen för resning anser Olsson. Om Quick nekas resning kommer avslaget att överklagas till HD.