Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske vinst i välfärden

Den socialdemokratiska partikongressen debatterade vinster i välfärden – och det lutar åt att välfärden vann.

Annons

Fredag lunch på S-kongressen jagar alla journalister på plats besked om hur det går i korridorsnacket mellan vinst i välfärden-falangerna. På eftermiddagen skulle avsnittet "Ordning och reda i välfärden" upp och frånvaron av ett kompromissförslag som uppfattats som godtagbart av ombuden, talade för en debatt långt in på småtimmarna.

Det var en debatt partistyrelsen helst inte ville skulle utspela sig timme efter timme i en tv-sändning där partiet skulle uppfattas som splittrat trots att grundinställningen är den samma för alla sossar: Vårdens viktigaste uppdrag är att vårda – inte skyffla vidare skattepengar till den som driver vårdcentralen. Skolans viktigaste uppdrag är att utbilda – inte att drivas med överskott som blir aktieutdelningar. Skiljelinjen om vinster i vården går helt enkelt inte inom Socialdemokraterna och då är det väl onödigt att måla upp den bilden.

Men en sådan debatt skulle det inte bli. S-ombuden som kom för att sätta stopp för riskkapitalisters lek med skattemedel och inte tyckte partistyrelsens förslag om kvalitetskrav istället för vinststopp dög, fick på fredagseftermiddagen en kompromiss som föll dem i smaken.

Detta samtidigt som både Vänsterpartiet och vårdföretagen rasade över den och borgerliga politiker menade att sossar vill stjäla vanliga människors makt och kanske ändå vill ha det som i en kommuniststat.

Till dessa borgerliga politiker: vanliga människors makt manifesteras i demokratiska val. Väljarna ger sina politiker i kommuner och landsting sina skattepengar och sina röster, den som samlar en majoritet av väljarnas röster får utforma verksamheten i kommunen och landstinget. I vilken värld är det att kringskära vanligt folks makt att decentralisera makten och respektera kommunalt självstyre?

I vilken värld är det värre att folkvalda politiker får makt på bekostnad av privata vårdföretag vars intäkter de till nästan 100 procent tillhandahåller?

I den borgerliga världen förstås. Men i den tycks de vara rätt ensamma.

Sossarna på kongressen däremot verkade rätt nöjda med att partistyrelsen till sin tidigare skrivning lade till diverse skärpningar.

Först i form av ett förslag där specifikt vinster inom skolan begränsas genom att kommunerna ges "avgörande inflytande" (läs vetorätt för) när en friskola vill etableras.

Sedan i form av en skrivelse i partiets Framtidskontrakt, där de viktigaste politiska prioriteringarna för kommande mandatperiod formuleras, där vinstintresset "inte ska vara styrande i välfärden" och där man anför att "Lagen om valfrihet ska inte vara obligatorisk, och bör dessutom förändras så att fri etablering inte längre är möjlig. Kommuner och landsting avgör om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart non profit-aktörer."

Inget uttalat vinststopp således. Och Löfven ville under kvällen tona ner att det skulle handla om vetorätt vid skoletableringar. Kongressombuden verkade onekligen nöjda, men kan vi vara helt säkra på att de inte återigen fattat ett beslut som alla kommer att kunna tolka efter egen övertygelse?

Annons