Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Känns som att leva i en 85-årings kropp"

Karin Lundin är 27 år och kan inte jobba heltid, hon äter flera mediciner och har svår smärta. För fem år sedan fick hon diagnosen endometrios.
– Det var en lättnad att få veta att det inte var en inbillning.

Annons

Trots att var tionde kvinna har sjukdomen endomterios är det inte en lika välkänd sjukdom som cancer och diabetes.

När Karin Lundin var femton år började hon få kraftiga smärtor varje gång hon hade mens, hon var hemma från skolan eller satt dubbelvikt i klassrummet. Vid 19 år blödde hon varje dag och ingen visste vad som var fel.

I flera år träffade hon olika läkare och blev ordinerad den ena medicinen efter den andra, utan att det hjälpte.

– Jag fick höra från flera läkare att det var psykiskt och att det hängde samman med stress, säger hon.

Fler än tio gånger har hon opererats och fått olika diagnoser. Men det var först när hon träffade en husläkare i Kramfors på grund av halsbränna, som sjukdomen kom på tal. Husläkaren undrade om det kunde vara endometrios.

– Eftersom det var få som kände till sjukdomen och symptomen kan se olika ut hade ingen föreslagit det innan. När jag fick diagnosen var det en lättnad, även om det är en kronisk sjukdom som jag kommer ha resten av livet.

Ett tag åt hon tolv tabletter på morgonen och åtta på kvällen. I dag är det färre, men de hormoner hon äter gör att hon befinner sig i klimakteriet fastän hon är 27.

– Ibland känner jag mig som en 85-åring i en ung kropp.

Endometrios sätter sig vanligen på äggstockarna och på bukhinnan. Karin Lundin har det på urinblåsan vilket kan ha varit orsaken till att det upptäcktes sent, tror hon. Problemen med urinblåsan försvårar hennes liv och gör att hon måste vara nära till en toalett hela tiden. När det är som värst krampar blåsan.

– Jag har fått morfin utskrivet och flera andra smärtstillande mediciner, men jag vill inte bli beroende av dem. Det som hjälper bäst är en varm vetekudde.

Trots att Försäkringskassan skulle kunna sjukskriva henne permanent vill Karin Lundin försöka jobba. Hon är undersköterska men eftersom arbetet är svårt att klara fysiskt utbildar hon sig till socionom.

– Det finns perioder då jag kan jobba och fungera rätt så normalt, men jag kan inte träna så mycket som jag vill. De dagar jag jobbar klarar jag inte mer än att gå ut med hundarna.

Det finns många tabu kring mens och det är en av orsakerna att få känner till endometrios, tror Karin Lundin. Därför vill hon gärna berätta om det så att andra kan slippa gå igenom samma sak som hon.

Läs också:

LEDARE (S): Nej, det ska inte göra så ont att vara kvinna