Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner sig kränkt av vuxenpsykiatrin

Vuxenpsykiatrin i Örnsköldsvik drogtestar patienter som behöver ADHD-medicin.

– Jag måste kissa inför öppen dörr. Jag känner mig oerhört kränkt, säger 28-åriga Anna.

Anna är en av många som upplever att det har blivit betydligt svårare för personer med neuropsykiatriska störningar att få sin medicin. Själv fick hon diagnosen ADD och lättare autism när hon var lite drygt 20 år.

– Tidigare hade jag en fantastisk läkare, som tyvärr har tvingats sluta. Nu har allt blivit betydligt krångligare när jag behöver min receptbelagda medicin, säger hon.

Hon berättar att hon måste besöka sjukhuset var fjortonde dag för att få sin medicin och att hon, innan medicinen skrivs ut, måste lämna ett kissprov inför öppen ridå.

– Det är kränkande att inte bli betrodd och att behöva sitta på en toalett med flera speglar – och en öppen dörr, säger hon.

Anna säger att hon har protesterat mot behandlingen och sagt till sin nuvarande läkare vad hon tycker. Hon säger också att hon aldrig har använt droger och att det borde räcka en gång med ett test – inte var fjortonde dag.

– När jag sa vad jag tyckte hotade läkaren med att dra in min medicin. Hon sa att om inte jag kissade då skulle hon inte skriva ut ett nytt recept. Hon sa också att om det inte passade kunde jag alltid byta klinik.

– Men jag går ju dit för att jag ska må bra och kunna fungera i samhället. Det är jag som vet att Ritalin fungerar för mig. Utan medicinen blir det kaos i mitt huvud; jag kan inte fokusera och jag kan inte koncentrera mig, säger hon.

Einar Härdin är ordförande för föreningen Attention i Örnsköldsvik och han tycker att det är förfärligt hur det har blivit inom vuxenpsykiatrin i Örnsköldsvik.

– Vår förening har uppvaktat psykiatrin flera gånger, eftersom vi vet att många av våra medlemmar mår dåligt. De som har diagnos inom autismspektrat kan ha stora problem med dessa drogtester. Detta är något som en läkare, som behandlar denna patientgrupp, mycket väl borde veta. Anna är ett lysande exempel på detta.

Han säger också att det är märkligt hur man behandlar människor och att de inte ska bli betrodda.

– Det upplevs som att alla med ADHD är missbrukare. Mig veterligen är det ingen annanstans i Sverige som man måste drogtestas varje gång, för att få sin receptbelagda ADHD-medicin utskriven, säger han och tillägger att det också är märkligt – i dessa ekonomiska spartider – att landstinget har råd att lägga pengar på dessa provtagningar.

Einar Härdin anser att det är tillräckligt illa att hans medlemmar måste träffa olika läkare hela tiden inom psykiatrin och att det inte finns någon kontinuitet.

– Jag har nog träffat minst 30 olika läkare sedan jag fick min diagnos, säger Anna.

– Det enda jag önskar är ett fungerande liv. Jag tycker också att det är viktigt att folk får veta om det här. Men det är klart att jag är rädd för läkaren och inför framtiden, säger hon.