Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanelbullens dag är enklare

På kanelbullens dag är allt enklare. Det räcker att stanna vid konditoriet eller matbutiken och stoppa några bullar i en påse så är det klart.
Men vad gör man på internationella kvinnodagen? Grattar eller beklagar? Bjuder på bakelse och tömmer diskmaskinen utan att bli ombedd? Och vad är egentligen de stora jämställdhetsmålen i dag?

När kvinnodagen infördes nationellt var det i allt väsentligt en socialistisk demokratikamp. För rätten för kvinnor att rösta – och väljas – allmänna val. Ett tydligt mål. Inte enkelt att genomföra förstås, men man visste när det var uppfyllt.

2016 leds tre och en halv av sju svenska riksdagspartier av kvinnor – och könsfördelningen bland riksdagsledamöterna är rätt jämn (men faktiskt sämre än efter förra valet!) med 56 procent män och 44 procent kvinnor.

Så det är nu det blir svårare. För vad är steget efter rösträtt?

Lika lön för lika arbete? Jämnt uttag av föräldraledigheten? Rätt till heltid? Rätt till barnomsorg och äldreomsorg? Jämn fördelning av hushållarbetet? Rätten till styrelseplatser? Ägande? Jämställd pension? Maktdelning i största allmänhet?

Inte en enda av dessa frågor kan avgöras utan svår gränsdragning och inte bara i vad som är systemfel och vad som måste tillskrivas det egna ansvaret. Vad ÄR ens ”lika arbete” och hur jämnt uttag är rimlig när en förälder rent naturligt är mer fysiskt investerad i ett spädbarn än den andra till exempel?

Om kvinnor väljer att gå ner i arbetstid efter att hon fått barn – eller för att ta hand om en äldre släkting – är det någon annans ansvar att se till att hon får lite extra pensionsrätt för det?

Jämställdhet måste handla om att ge kvinnor och män rätten att forma sina egna liv utan att hårdmallas av förväntningar och system - med "risken" att hon och han ändå väljer något annat än det av samhället önskvärda.

Det är svårt det här med jämställdhet, kvinnokamp och mansroller. Kanelbullar är enklare.