Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisar leder amatörer i matkamp

Annons

En blandning mellan "Stadskampen", "Körslaget" och "Sveriges mästerkock". Så skulle man kunna beskriva SVT:s storsatsning "Det stora matslaget". Här ska en jury, med stjärnkocken Marcus Samuelsson i spetsen, kora Sveriges mest välsmakande ort.

Matunderhållning på bästa sändningstid är knappast något nytt fenomen. Att vara amatörkock eller fullfjädrat proffs spelar ingen roll när det kommer till att slå ihop den bästa bearnaisen. Men i "Det stora matslaget" är det fokus på de svenska, lokala råvarorna och traditioner.

Vi i juryn kommer att bedöma maten utifrån smak, presentation och tradition. Vi vill veta varför de lagat just den rätten, säger Marcus Samuelsson som är ordförande i juryn, som förutom honom själv utgörs av matetnologen Anna Burstedt samt författaren Mons Kallentoft.

Annorlunda matunderhållning

Varje ort representeras av tre amatörkockar och en känd lagledare. Lagen tävlar sedan två och två mot varandra där vinnaren från varje kamp går vidare till den stora finalen. Dansante Tony Irving leder exempelvis ett lag som representerar Nyköping, medan Björn Ranelid och Tina Thörner företräder Kivik respektive Säffle. Det är med andra ord ingen renodlad kocktävling, utan den är orten som i slutändan ska stå som vinnare.

Maten ska återspegla orten

Någon som mer än gärna representerar sin hembygd är sångerskan Sandra Dahlberg.

Jag har ju tjatat om Klimpfjäll hela tiden, säger hon. Men hittills är det ingen som har fattat att de ska ta med kameran och göra något roligt om det här stället, så det känns väldigt upplyftande.

Även Björn Ranelid är lyrisk över att tillsammans med sina tre kockar få visa Kivik från sin godaste sida.

Kalkon, äpple, fisk och vildsvin är karakteristiskt för Kivik och vi har gjort vårt bästa för att återspegla det i menyn. Men det innebär en viss prestationsångest när man har ett sådant organiskt förhållande till Kivik som jag har, säger han.

Bosse "Bildoktorn" Andersson från Sävsjö duellerar mot programledaren Ylva Hällens Gotlandslag. Han har försökt få ut det bästa av det karga, småländska höglandet.

Jag tror att mitt lag lyckades väldigt bra, de kompletterar varandra så bra. Själv är jag duktigare på att äta än att laga, men jag är en jävel på småländsk hare, avslöjar han.

Om det blir någon hare från de småländska slätterna eller äppelfyllt vildsvin från Kivik återstår att se när juryn ger sig ut på en mättande resa genom Sverige.

"Det stora matslaget" börjar i SVT den 22 oktober.

Mer läsning

Annons