Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanadensisk mirakelläkare utreds

Den kanadensiske läkaren Anthony Galea, som bland annat hjälpt Tiger Woods under rehabiliteringen av knäskadan, utreds av polis både i USA och Kanada. Han anklagas bland annat för att ha försett idrottare med förbjudna prestationshöjande medel.

Galea greps av kanadensisk polis den 15 oktober sedan man funnit mänskligt tillväxthormon samt Actovegin, ett medel som bygger på kalvblod, i hans läkarväska vid en kanadensisk-amerikansk gränsövergång. På fredag ställs han inför rätta i Kanada, anklagad för smuggling, marknadsföring och försäljning av icke godkända medel samt för kriminell sammansvärjning.

New York Times skriver att FBI utreder om Galea, i USA, har försett idrottare med förbjudna prestationshöjande medel. Förutom Woods finns sprintern Donovan Bailey, simmaren Dara Torres och amerikanska fotbollsspelare på Galeas patientlista.

Galea har ett rykte om sig att kunna förkorta rehabiliteringstider efter operationer av knän, armbågar och hälsenor genom att plocka ut en liten mängd av den skadades blod och separera blodplättarna som sedan injiceras i det skadade området. Golfstjärnan Tiger Woods behandlades med den metoden under 2008 då läkningen efter knäoperationen gick långsamt. Galea besökte Woods hem i Orlando vid minst fyra tillfällen och Woods var väldigt nöjd med behandlingen.

En annan del av Galeas verksamhetsområde är att föreskriva tillväxthormon till patienter över 40 år för att förbättra deras uthållighet under träning. Galea säger sig aldrig ha gett tillväxthormon till professionella idrottare och han säger också, enligt New York Times, att han aldrig gett Actovegin till Tiger Woods eller någon annan amerikansk idrottare.

Kalvblodsmedicinen Actovegin är kontroversiell och den internationella antidopningsbyrån Wada har medlet under uppsikt, även om det inte är förbjudet.

Vi övervakar det noga för vi vet om att det används i vissa sporter, möjligen tillsammans med andra förbjudna substanser, säger Frédéric Donzé, talesman för Wada, till New York Times.

Bland annat har ett antal cyklister använt sig av Actovegin för en snabbare läkning av skador, särskilt på senor och muskler.