Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Moderaterna sluta med sin godhetssignalering?

Socialnämnden i Härnösand vill höja maxtaxan för vård och omsorg till en nivå som ligger i paritet med bland annat Örnsköldsvik, Sollefteå och Sundsvall. Den nya nivån i Härnösand skulle med andra ord landa på 2 013 kronor i månaden. Men denna tämligen banala nivåjustering har visst fått oppositionen i Härnösand att gå i taket.

Margareta Tjärnlund (M), andre vice ordförande i socialnämnden, reagerar allra häftigast mot förslaget med frågan: "Finns det ingen skam i kroppen?"

Uttalandet väcker en del frågetecken. Ska politikerna i de andra tre nämnda kommunerna också skämmas, Tjärnlund? Eller kan det vara så att oppositionens främsta företrädare i nämnden inte har någon koll på hur det ser runtom i regionen?

Vad är det här för slags trött vänsterretorik – och absurd "godhetssignalering"? Det senare är för övrigt ett begrepp som lanserades av Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé (M) för att just markera mot den här typen av tom symbolpolitik.

Oppositionen i Härnösand måste skärpa sig. I dagsläget är det endast cirka 450 personer som slår i taket och som blir föremål för maxtaxa. Avgifterna inom omsorgen utgör inte mer än några få procent av omsorgens totala kostnader. Och bör snarast öka. Alternativet till avgifter är nämligen att omsorgskostnaderna landar på skattsedeln i stället.

Att motsätta sig avgifter brukar vara någonting som vänstern vurmar för. Men inte ens Tidningen Ångermanlands socialdemokratiska redaktör är så pass naiv som Härnösandshögern i det här avseendet – trots den röda ledarsidans vurm för stora välfärdsåtaganden.

Inställningen att avfärda avgiftsjusteringar inom omsorgen är krass populism och ingenting annat. Det är snarare så att fler kommuner i Ådalen är i behov av rejäla avgiftsjusteringar då man länge legat på en nivå under de större städerna i länet, vilket uppenbart tyder på att prissättningen kan höjas utan större dramatik.

Att angripa avgiftsökningarna är missriktad opportunism. Väsentligt är att diskutera vad kommunen bedriver för slags verksamhet för pengarna i stället.

Ja, i alla fall om man på allvar bryr sig om kommunens äldre.