Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan ha hittat vaccin mot RS-virus

Annons

RS-virusinfektion är en av de sista barnsjukdomarna som det inte finns ett vaccin mot. Men nu kan det vara på väg att ändras.

Det är en viktig landvinning, det är en stor barnasjuklighet i det här, säger Jan Andersson, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

RS-viruset orsakar varje år epidemier under vintern och våren. Infektionen, som kan ge feber, hosta och andningsbesvär, är som farligast för barn under det första levnadsåret.

Ända sedan 70-talet har man försökt hitta ett vaccin mot RS-virus - först nu ser en internationell forskargrupp ut att ha lyckats. Det visar en studie publicerad i tidskriften Science.

Vaccinet, som hittills testats på djur, gör att viruset inte kan ta sig in i kroppens celler och antikropparna som bildas är hundra gånger starkare än de som kroppen bildar när man smittas "normalt".

En av de stora utmaningarna för forskarna att lösa framöver är till vem vaccinet ska ges. Ett alternativ är att ge till det nyfödda barnet, men de har sämre förmåga att göra antikroppar än vuxna.

Ett annat alternativ som forskarna själva funderat på är att vaccinera mamman så antikropparna går över till det nyfödda barnet, men det ger inte ett lika långvarigt skydd, säger Jan Andersson.

Mer läsning

Annons