Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Framstegspartiet hota Sverigedemokraterna?

Kan någon av de små utmanarna hota ett riksdagsparti?

Annons

"Alla svenska partier, utom det där högerextrema, ryms inom det Demokratiska partiet i USA", konstaterade en valarbetare i Barack Obamas återvalskampanj vid en föreläsning nyligen.

Och visst är det fascinerande hur ett land med drygt sju miljoner röstberättigade representeras av inte mindre än åtta partier i riksdagen samtidigt som USA bara har två stora partier.

Sen har vi ju alla andra partier som kämpar för att komma in: Feministiskt initiativ, Piratpartiet, Sveriges pensionärers intresseparti (SPI), Kristna Värdepartiet, Industripartiet (Bert Karlssons nya parti) – och en radda riktigt små rasistpartier.

Och till dessa läggs nu ytterligare ett: Framstegspartiet.

Sannolikheten att detta parti, som är en utbrytning av Sverigedemokraterna, ska slå igenom får väl anses vara relativt liten. Det är genom åren inte många nya partier som blir mer än på sin höjd ett halvprocentsparti.

Å andra sidan ökar förstås varje litet parti som plockar en halv procent ökar pressen på speciellt de riksdagspartier som behöver varje tiondel för att hålla sig kvar.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt räknar kanske inte tiondelarna, men ser nervöst på hur Feministiskt initiativ hotar hans framgång i valet. Annars skulle han ju inte i en intervju förra helgen ha talat om hur en röst på Feministiskt Initiativ skulle vara "bortkastad".

Men att de jobbar mot oddsen hindrar inte småpartierna, och just det nya Framstegspartiet har ju testat förut.

Partiet, som bildades med inspiration från Framstegspartierna i Norge och Danmark, startades redan på 90-talet och vann då med en främlingsfientlig profil mandat i Bjuvs kommunfullmäktige i sex val i rad – tills man till slut ombildade sig till Sverigedemokraterna. 2010 fick SD var femte röst i kommunvalet – och 15 procent i riksdagsvalet.

Nu har dock Allan Jönsson, som helt tillskrivs denna framgång, fått nog av flera års strid med SD-toppen som han tycker toppstyr partiet, har för höga löner, fokuserar för mycket på invandringsfrågan. Och för att de låter personer som Kent Ekeroth stanna i partiet efter järnrörsskandalen medan gräsrötterna uteslutits med hänvisning till nolltoleransen.

"Det går inte att sortera myror och låta elefanterna passera", skriver Jönsson i ett debattinlägg i Aftonbladet (21/2)

På grund av kritiken mot ledningen har Jönsson hotats med uteslutning inte mindre än sju gånger. Och till slut rann väl bägaren över.

Istället för invandringsfrågor ska Framstegspartiet främst driva krav om bättre villkor för pensionärerna, säger Jönsson i intervjuer.

Att han och Framstegspartiet ska lyckas hyggligt bra i lilla Bjuv och kanske i ytterligare några Skånekommuner vore väl ingen högoddsare direkt.

Men kan han skaka SD även centralt?