Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamplysten Wilson tillbaka efter cancern

Annons

I tre år kämpade Jenny Wilson mot bröstcancer. Nu är hon frisk och tillbaka med sitt fjärde album, det samhällskritiska "Demand the impossible! ".

Det är en skiva som drämmer näven i bordet och kräver förändring, säger hon.

Våldsamma protester har spridit sig över världen som en löpeld de senaste åren, från den arabiska vårens demonstrationer till Occupy Wall Street-rörelsens aktivism. Samtidigt har sångerskan Jenny Wilsons kropp varit i uppror efter att ha fått cancer 2010.

"Väldigt politisk skiva"

På skivan "Demand the impossible!", som släpps den 6 november, sammanförs ämnena.

Det är en väldigt politisk skiva. Men kravet på förändring kan även riktas inåt. När jag jobbade med skivan förstod jag att kroppen är en metafor för samhället och tvärtom, säger hon.

I dag är sångerskan fri från bröstcancern. Även om sjukdomen har influerat albumet vill hon inte kalla den för en terapiskiva. Framför allt är samhällskritiken i centrum. I låten "The university of my soul" sjunger hon:

"Libraries are shutting down, schools are burning down, our leaders must fall down and let the women wear the crown".

Det är väldigt mycket som har dragit åt fel håll i Sverige och andra delar av världen. Ju mer man vet desto mer hopplöst känns det. Men jag har svårt att känna mig nedslagen, snarare förbannad och oroad, säger hon.

Albumtiteln tog Jenny Wilson från en graffitimålning från 68-rörelsens Paris, som deklarerar "Be realistic, demand the impossible!".

När jag såg den tänkte jag "wow, jag förstår precis!". Det är så jävla självklart egentligen, annars kan du lika gärna lägga dig ned och dö.

Saknat att spela live

Sedan debuten 2005 har Jenny Wilson släppt tre skivor. Låtarnas musikaliska stil har ändrats lite för varje skiva. På "Demand the impossible!" har Wilson inspirerats av beatpoesi men även av hiphop-band som Wu-Tang Clan.

Bob Dylan är en annan artist som Jenny Wilson till sin egen förvåning har inspirerats av.

Min syster Sara försökte länge få mig att lyssna på honom men jag tyckte att han var så trist. Men nu lyssnar jag en hel del på honom och textmässigt så är han helt sjukt bra, säger hon.

Jenny Wilson tycker att albumet är det bästa som hon har gjort. Inför skivsläppet är hon nervös - fast på ett bra sätt. Framför allt är hon sugen på att spela inför publik igen.

Det är den bästa present man kan få efter ett sådant här arbete, säger hon och får något drömskt i blicken: Det är en sådan extrem här och nu-känsla. När jag står på scenen och sjunger och ser folk i ögonen... jag kan knappt prata om det för jag blir så peppad!

Mer läsning

Annons