Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot tumören

/

Tog taxi från galamingel hem till cellgiftsbehandling.

Annons

Hon sippade lite champagne på idrottsgalan i måndags, men åkte hem vid midnatt.

Fortfarande i festklänning tog hon sina blå piller – en sjunde cellgiftsbehandling.

För Pamela Andersson Alselind är kampen mot hjärntumören en tävling på liv och död. Hon tränar för att överleva.

– Jag tar vara på de bra dagarna., säger hon.

På måndag kommer Pamela och sambon Christer Skog till Leksand för att berätta om hur det är att leva med cancer, som drabbad och som anhörig. Pamela har hela tiden bloggat mycket öppet om kampen mot hjärntumören, men det här är en av de första gångerna hon föreläser.

När förfrågan kom från Leksand kommun så kände hon sig redo. Innan jul kom beskedet att tumören krympte under cellgiftsbehandlingen.

– Hittills har jag tackat nej till att berätta inför publik. Jag har känt mig skör och ledsen, har inte vetat om kroppen skulle orka. Hela tiden finns ju en oro över hur resan ska sluta, och det vet jag fortfarande inte… då kan det vara svårt att ställa mig inför andra, säger Pamela Andersson Alselind.

Kvällen innan intervjun har Pamela varit gäst på idrottsgalan och njutit av en kväll med framgångsrika idrottare.

– Vissa av dem har jag ju följt i hasorna år efter år som sportjournalist, nu hade vi roligt ihop. När det händer något kul ser jag till att vara med, jag får energi av det.

Dagen innan galan hade hon fått besked om att hon äntligen var i form för cellgiftbehandling, så likt Askungen tog hon taxi hem vid midnatt, och svalde tabletterna. Efter knappt fem timmars sömn satt hon sedan klockan 06.49 på tisdagens morgon i SVT-studion och pratade om galan.

Ändå låter hon pigg när Pralin ringer på tisdagens förmiddag. Men skenet bedrar, enligt Pamela Andersson Alselind.

– Jag är snurrig av trötthet och gifterna. Kroppen orkar ju inte egentligen. Den är supersliten efter sjunde cellgiftbehandlingen.

Men Pamela gläds åt att kunna ta sin giftdos. Veckan innan blev hon alldeles sänkt när hennes värden var för dåliga för ännu en behandling.

Det började sommaren 2012 när hon föll ihop under en springtur. Tumören som växt i hennes hjärna under många år gav sig tillkänna i form av ett epileptiskt anfall. Pamela opererades, strålades och fick cellgifter, men för snart ett år sedan fick hon veta att tumören inte gett med sig.

Men Pamela Andersson Alselind ger sig inte heller, hon har valt att påverka det hon kan påverka.

En god hjälp på bättringsvägen är Christer Skog. Han är personlig tränare och tog kontakt med Pamela när hon var nybliven chefredaktör på tidningen Topphälsa för snart två år sedan.

Skog hade en idé och att göra en serie på temat "ge mig sex veckor så kan jag förändra ditt liv". Chefredaktören Pamela ställde upp som bloggande försöksperson – och hennes liv förändrades på fler än ett sätt.

– Jag gjorde en Victoria, säger Pamela Andersson Alselind och tänker på kronprinsessan som också blev kär i sin personlige tränare.

Paret är numera förlovade och förutom kärleken betydde träningen mycket när tumören slog till.

– Utan honom skulle jag inte ha kunnat jobba som nu, att bygga upp min kropp gav grunden för att klara behandlingen. Annars hade jag varit sängliggande.

Hon var en idrottstjej, men prioriterade som så många andra bort träningen när barnen kom. Självbilden satt dock i och hon fick en chock när Christer Skogs test visade att löpning var uteslutet. Hon fick börja med promenader.

När hon rasade ihop under den där löpturen fick alltså träningen en ny dimension – kampen mot den inre fienden.

– Nej, jag kan inte träna hela tiden, jag orkar ju inte som jag skulle vilja, ofta är jag för sliten och måste vila. Jag tar de bra dagarna gör något bra av dem.

Förra helgen var hon med på Topphälsas skidläger i Sunne. Hon orkade med ett två timmars skidpass, även om hon körde lugnt.

– När jag håller i gång musklerna blir hjärnan mycket gladare. På söndagen hade jag träningsvärk i ben och ljumskar. Glädjen över att ha träningsvärk i stället för skelettvärk är obeskrivbar för någon som inte upplevt den, som lyckorus upphöjt i fem. Fan jag orkade! säger Pamela Andersson Alselind.

Hon vet vad som kommer, efter sjunde dosen cellgift. Hon kommer att må allt sämre och om några veckor kommer skelettsmärtorna.

– Det är svårt när kroppen skriker av smärta, men jag har ett starkt psyke och hög smärttröskel, och tröstar mig med att den där jävla tumören mår ännu sämre.

Pamela påpekar att en av tre i Sverige drabbas av cancer, och runt omkring finns familj, vänner och kollegor.

– Beslutet att berätta tog jag redan en månad efter cancerbeskedet. Det är bra för mig, jag är en öppen person, och kan jag hjälpa någon annan med pepp och inspiration vill jag göra det, säger Pamela Andersson Alselind.

 

■ Fakta: Pamela Andersson Alselind

Pamela Andersson Alselind är uppvuxen i Hudiksvall. Bor nu i Stockholm.

Aktuell: Föreläser den 20 januari klockan 18.30 i Sveasalen i Leksand.

Gör: Journalist, chefredaktör på Topphälsa, sedan 8 år ständig medlem i SVT:s sportpanel i Gomorron Sverige på måndagar. Ambassadör för Cancerfonden.

Ålder: 48

Familj: Barnen John, 9 år, Valentina 7, år och fästmannen Christer Skog. Sambon Christer Skog har varit förbundskapten för svenska skidlandslaget och bott många år i Dalarna. Numera tränar han bland andra bröderna Tynell.

Bloggar: För topphälsa.se. Ska också skriva OS-krönikor för dt.se. "Tidigare har jag varit på plats, men i år har inte SVT rättigheterna att sända, så nu bevakar jag OS hemifrån".

Mer läsning

Annons