Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp mot klockan i Sichuan

I takt med att hoppet att finna överlevande sjunker i Kina stiger dödssiffrorna. Över 50 000 kan ha förlorat livet. TT:s medarbetare rapporterar om den oroliga väntan på att hitta anhöriga.

- Föräldrar står och väntar i lervällingen utanför skolan, för det har regnat i flera dagar. Räddningsarbetet pågår under väldigt primitiva former. Under några tältdukar i ena änden av skolgården lägger man de döda kropparna, och i den andra änden sitter oroliga föräldrar i lera och gyttja under en presenning och väntar på besked om hur det går med deras barn, berättar TT:s medarbetare Bosse Lindwall om räddningsarbetet vid en skola som rasat samman i Dujiangyan i provinsen Sichuan.

- En pappa vi pratade med hade en son fastklämd i bråten som han kunde prata med i går - han hade hört rösten, men i dag hade det inte varit några svar, säger Lindwall i telefon från provinshuvudstaden Chengdu.

Den officiella dödssiffran steg på onsdagen till 14 866 människor, men över 50 000 kan ha omkommit, inräknat de 14 000 som saknas och 26 000 som är begravna i rasmassorna.

100 000 kinesiska soldater och poliser deltar i räddningsarbetet. De släppte bland annat ner mat från helikoptrar och elitsoldater fallskärmshoppade in i det hårt drabbade länet Maoxian, strax norr om skalvets epicentrum.

Räddningspersonal som flög med helikopter över de bergiga områdena i sydvästra Sichuan rapporterade att stad efter stad har jämnats med marken.

Många civila kineser ställer upp i räddningsarbetet. Volontärer ses leverera förnödenheter till fots, på cykel eller i bil.

- Jag lämnade allt och begav mig till Dujiangyan, sade taxichauffören Ran Ruimin till Reuters.

Kina avböjde på onsdagen erbjudanden om utländska räddningsexperter. Däremot har man tackat ja till pengar och förnödenheter. Det kinesiska avvisandet är inte förvånande, säger de båda svenska Kinaexperterna Tom Hart och Niklas Swanström, och handlar om att Kina har kapaciteten själv.

- Kinesiska militären har en jättebra organisation och den civila beredskapen är god, säger Swanström till TT.