Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp i Bryssel om social dumpning

Annons

Efter het debatt och långa förhandlingar har EU:s medlemsstater till sist enats om nya regler i förhållandena för utstationerade arbetare i EU.

En kamp för lika villkor och mot fusk och utnyttjande, säger vissa.

Bara ren protektionism, säger andra.

Stridslinjen är både politisk och geografisk. I länder som Belgien och Frankrike är debatten het om den "sociala dumpning" som systemet anses medföra och utanför ministerrådet i Bryssel demonstrerade det europeiska bygg- och trävarufacket på måndagen för tuffare regler.

Samtidigt slåss framför allt Storbritannien och flera av de nyare medlemsstaterna i östra Europa för att få ha så stor frihet som möjligt vad gäller villkoren när företag från ett EU-land tillfälligt utför arbete i ett annat.

Kompromiss

På måndagskvällen nåddes ändå till sist en kompromiss om det som på EU-jargong heter kapitel 9 och kapitel 12 i tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet.

Konkret handlar det om på vilket sätt man ska kunna kontrollera att allt går rätt till och om vilket ansvar som ska läggas på den huvudentreprenör som tagit in det utländska företaget.

"Ett nytt direktiv ger oss bättre redskap i kampen mot social dumpning, till exempel ett mer förpliktigande samarbete med andra länder om att bekämpa företag som är ute efter att bjuda under med hjälp av dåliga löner och arbetsvillkor", skrev den danska ministern Mette Frederiksen (S) i en kommentar enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Mer rättvis?

Det är väldigt viktigt att det blir lika i EU - att det är sjyst konkurrens, men också transparens för företagen och att företag kan verka på samma villkor runt om, sade svenska kollegan Elisabeth Svantesson (M) redan inför mötet.

Inga detaljer om kompromissen har ännu presenterats och diskussionerna går nu vidare genom förhandlingar med EU-parlamentet.

"Det här gör den europeiska inre marknaden mer rättvis genom att begränsa omfattningen av social dumpning och utnyttjande av arbetare", meddelade talman Martin Schulz i ett uttalande.

Mer läsning

Annons