Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalle Anka-effekt hos SOS Alarm på julafton: "Man tror inte att det är sant"

Vad ska du göra 15.00 på julafton?
Tänkte väl det. Och du är långt ifrån ensam om att sjunka ner i tv-soffan för att kolla på Kalle Anka.
Något som även SOS Alarm märker av.

Förra julen minskade antalet samtal till SOS Alarm med elva procent mellan 15.00 och 16.00 på julafton, jämfört med de tre timmarna före och efter det populära programmet. En trend som håller i sig, även om minskningen var ännu större för några år sedan.

Niclas Eriksson jobbar som operatör på SOS Alarm och berättar att han hade hört talas om ”Kalle Anka-effekten” av kollegor, men inte förstod hur stort det var förrän han själv jobbade en julafton.

– Man tror inte att det är sant. Efter klockan fyra får man även en del samtal där folk säger att de har väntat till efter programmet med att ringa 112, säger Niclas Eriksson i pressmeddelandet från SOS Alarm.

Presschefen Helena Söderblom menar att det visar att allmänheten kan agera för att minska risken för olyckor och akuta händelser – även om det kanske inte är en långsiktig lösning att sitta i soffan hela julen.

– Se därför till att ha broddar och reflexer när ni går ut, kör extra försiktigt om det är halt, be någon hålla i stegen när ni sätter upp julbelysningen, drick måttligt med alkohol och släck ljusen när ni lämnar rummet, så får fler människor en riktigt god jul i år, säger hon.

Angående att antalet samtal inte minskar lika mycket nu som för några år sedan under "Kalle Anka-timmen" så konstaterar Helena Söderblom i Expressen att effekten var tydligare tidigare.

– Nu avtar den lite grann.

Hon berättar även att SOS Alarm påverkas på andra sätt under julen.

– Vi ser att det kommer fler samtal på juldagen. På julafton ska det mycket till för att bryta julefriden. På kvällen den 23 december ringer många äldre som känner sig ensamma. De ringer och vill prata lite, säger Helena Söderblom till Expressen.

Minskning av 112-samtal under "Kalle Anka-timmen" de senaste fem åren

Minskat antal 112-anrop mellan klockan 15 och 16 jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter.

2012: 23 procent.

2013: 26 procent.

2014: 20 procent.

2015: 16 procent.

2016: 11 procent.

Källa: SOS Alarm.