Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källargolv kan innehålla miljögifter

Källargolvet i Härnösandshus kontor på Nybrogatan 13 kan innehålla miljögifter från nedlagda Västernorrlands Allehandas gamla tidningstryckeri.

Länsstyrelsen i Västernorrland granskar nu eventuella miljögifter i marken från gamla tidningstryckerier och fotografiska verksamheter i länet.

Det är regeringen som har angett ett 16 mål om en giftfri miljö, däribland tryckeriverksamheter

Länsstyrelsen har kartlagt 65 nedlagde tryckerier, däribland marken i Sollefteå där tidningarna Nya Norrland och Nordsverige trycktes in på slutet av 1960-talet, men även Västernorrlands Allehanda där tryckeriverksamheten upphörde vid millenniumskiftet. Här pågick det tidningstryck från 1946. Fastigheten ägs numera av Härnösandshus och där tidningspressen en gång stod har det kommunägda bolaget sammanträdeslokaler och förråd.

– Vi vet att det användes kemikalier, men även metaller, bland annat bly och koppar, säger Linda Wilhelmsson, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen.

Hos Härnösandshus har man inte märkt av någon påverkan från tryckeriet nere i källaren.

– Det är bara bra att man undersöker marken. Initiativet kommer från Länsstyrelsen och vi får se vad man kommer fram till, säger Göran Albertsson, vd i Härnösandshus.

Listan över giftiga industrilämningar är lång. I Sundsvallsbukten ligger tusentals tunnor med kvicksilver som ett exempel. Den undersökning som Länsstyrelsen nu gör granskar miljöpåverkan från olika branscher.

Verkstäder och kemtvättar har undersökts och nu står nedlagda tidningstryckerier, fotografisk verksamhet och reklambyråer på tur.

– Det kan finnas en risk att de här miljöfarliga ämnena i marken lakas ut och når vatten. Ifrån många av de här tryckerierna så finns det till exempel metaller - som bly, koppar och kobolt som är väldigt skadliga för vattenlevande organismer. De kan till exempel orsaka hormonstörningar och de kan även bidra till reproduktionsstörningar.

– Det var en smutsig arbetsmiljö och det var vanligt att man drabbade av blylunga, säger Linda Wilhelmsson

Hon undersökte nyligen ett gammalt tryckeri, centralt i Sundsvall. Och nästa granskning sker i Härnösand, av Västernorrlands Allehandas gamla trycklerilokal. Hittar man höga halter av miljögifter på något av ställena som granskas kan en sanering bli aktuell.

– Det beror lite på vart det ligger, hur marken lutar och hur nära det är till vattendrag. Och hur nära människor bor och vistas i området, säger Linda Wilhelmsson som räknar med att vara klar med en rapport före årets slut.