Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla överlägsen i SM

Annons

Charlotte Kalla var överlägsen i skiathlonloppet i SM i Umeå. Hon var 1.47 minuter före Maria Rydqvist och Sofia Bleckur i mål.

Målfoto fick avgöra silverstriden där Rydqvist var några centimeter före Bleckur.

Kalla fick en lucka till det övriga fältet redan i den första backen ut från skidstadion. Hon säger till SVT att hon lyckades följa sin plan och höll ett jämnt tryck både i klassisk och i fri stil.

Det var som ett snöre över 15 kilometer som jag vevade in, säger hon.

Charlotte Kalla har hela tiden varit inställd på att hoppa över sprinten i OS, trots att den går i fristil. Efter SM-guldet på torsdagen sade hon att hon kanske även står över även sprintstafetten.

Det är osäkert om jag har lust att köra den. Jag har mer lust att ta en individuell medalj. Teamsprinten går ju ganska sent i OS. Tremilen bara några dagar bort. Jag känner att en teamsprint är tuff, speciellt om det blir framgångar kan det bli en lång dag.

Kalla tog OS-silver 2010 med Anna Haag i sprintstafett, och VM-guld med Ida Ingemarsdotter 2013.

Det är definitivt en bra medaljchans, men samtidigt tror jag att jag har stor chans åka fort på tremilen.

Maria Rydqvist klarade silvret med en pjäxspets före Sofia Bleckur. Rydqvist kom inte med i OS-truppen och var kritisk till att längdskidåkarna till Sotji togs ut redan före SM.

Tråkigt att OS-laget redan är uttaget. Eftersom vi inte har åkt någon skiathlon och inte någon tremil skejt i vinter. Vi har bara åkt 10 kilometer klassiskt några gånger, inte de andra OS-distanserna. Man har inte haft någon möjlighet att kvala in om man är en 15- och 30-kilometersåkare. Däremot har det varit många chanser om man är sprintåkare att bli topp åtta. Så det är väldigt märkligt egentligen, sade hon. Truppen spikades i tisdags, det är SOK som styr över det och ingenting vi kan påverka och det är framför allt internationella resultat som de tittar på, sade förbundskapten Rikard Grip.

Av OS-åkarna var det bara Anna Haag förutom Kalla som åkte skiathlon. Emma Wikén skulle också ha kört, men har astmaproblem. Haag blev inte bättre än åtta, drygt 2,5 minut efter Kalla.

Anna har varit krasslig efter touren och började träna i helgen så hon har inte fått så många dagars träning, sade Grip. Hon kan definitivt mycket bättre. Hon betydligt mycket fortare för en och en halv vecka sedan i touren.

17 av 19 OS-uttagna är med i Umeå-SM. Men de flesta kör bara ett eller två lopp, ingen alla fyra. Delvis beroende på det komprimerade programmet, men också för att de flesta OS-åkarna åker på höghöjdsläger till italienska Seiser Alm redan på måndag.

Det gäller det att inte gå in i höghöjdslägret för sliten, det blir för tufft. Därav den prioriteringen, sade Grip.

Marcus Hellner vann herrarnas skiathlon för femte gången i rad. Liksom de två senaste åren blev det en spurtstrid om SM-guldet, den här gången mot Lars Nelson. Trea var ännu en OS-åkare, Daniel Richardsson.

Det var ingen bjudresa. Det var bra fart hela tiden, det såg Lars och Daniel till på den klassiska delen, sade Hellner. Jag lyckades hänga mig kvar och på skejtdelen kändes det bättre.

Hellner har efter julen inte gett några formbesked. Segern i torsdagens tremil var ett bra kvitto på vägen mot OS-formen, tyckte han.

Man vill väl alltid mer och bättre. Det är klart att jag är jättenöjd att jag kunde vinna. Det har varit lite upp och ner, men ändå tränat som jag vill och gjort det jag har planerat och det kanske är på väg att bli bättre. Men jag brukar inte svara så dåligt på hård träning.

Mer läsning

Annons