Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källa: Kina tror inte på klimatavtal

Annons

Kina bedömer att det inte finns några utsikter att världens länder i Köpenhamn ska kunna komma överens om ett nytt klimatavtal som kan bromsa den globala uppvärmningen, uppger en källa.

En anonym företrädare med insyn i förhandlingarna i den danska huvudstaden sade till Reuters att Kina meddelat andra förhandlare att det inte finns några utsikter att få till stånd ett fungerande klimatavtal den här veckan.

Bedömningen grundar sig på diskussioner som Kina haft med G77, en sammanslutning av utvecklingsländer, enligt Reuters källa.

I stället för ett klimatavtal, som är tänkt att ersätta det så kallade Kyoto-protokollet, vill Kina att klimatkonferensen gör en "kort politisk deklaration av något slag". Det var inte känt vad en sådan deklaration skulle kunna innehålla.

Reuters källa tillade att förhandlingarna fortsätter i syfte att få till stånd ett genombrott som kan leda till undertecknandet av en bindande överenskommelse. Samtidigt anländer allt fler av världens ledare till Köpenhamn för att delta i överläggningarna.

På torsdagen väntas USA:s utrikesminister Hillary Clinton dyka upp på konferensen, och dagen efter är det dags för USA:s president Barack Obamas sedan länge omtalade blixtvisit. Då slutspurtar konferensen inför vad som kan vara ödesstunden för alla som hoppas på ett avtal som kan motverka den globala uppvärmningen.

Ordförandelandet Danmark arbetade på torsdagsmorgonen med att försöka förenkla flera komplicerade utkast till avtal som kan underlätta arbetet att få till stånd en överenskommelse.

Reuters källa uppger att det kinesiska motståndet handlar om hur det danska ordförandeskapet hanterat procedurfrågor. Landet har slagit sig ihop med flera utvecklingsländer som är emot de danska försöken att skapa små förhandlingsgrupper för att gå igenom förslagen till avtalstexter. De vill att den processen ska inkludera flera förhandlare.