Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla avgjorde SM-sprintstafetten

Charlotte Kalla visade OS-form när hon med en urstark spurt avgjorde sprintstafetten i skid-SM:s premiärtävling i Piteå på onsdagskvällen.

Det kändes lite som ett OS-genrep, men jag vet ju inte ännu om jag tar en plats i sprintstafett-laget i Vancouver, säger hon.

SM-sprintstafetten genomfördes i fristil, Charlotte Kallas favoritdisciplin. Hennes lagkompis var Mia Eriksson, och tillsammans såg duon till att IFK Tärendö vann sitt första SM-guld i stafett någonsin.

Loppet blev en rysare. Under de fyra första av de sex delsträckorna turades IFK Tärendö och Ulricehamns IF (Hanna Falk och Emelie Cedervärn) om i ledningen.

Men sedan klev Åsarna (Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén) och IFK Mora (Eva Svensson och Anna Haag) fram och visade att de villa vara med och slåss om segern.

Fokus på mållinjen

När Charlotte Kalla gick ut på sista sträckan låg hon cirka femtio meter efter ledande Ida Ingemarsdotter.

På upploppet nafsade Kalla Ida Ingemarsdotter och Anna Haag i hälarna och gick förbi strax före mål.

Jag fick en väldigt bra kurva och kunde behålla farten in på upploppet. Där försökte jag bara behålla lugnet och koncentrera mig på mållinjen, säger Charlotte Kalla. Jag har haft en del att jobba med när det gäller spurt. I dag försökte jag verkligen ha fokus på bara mig själv, mina skidor och var mållinjen var, säger hon.

Åsarna slutade tvåa i tävlingen, IFK Mora trea.

I herrarnas tävling vann Åsarna IK:s lag med Mats Larsson och Teodor Peterson, före Sollefteå (Fredrik Byström och Robin Bryntesson), och trean IFK Mora (Gustav Hall och Adam Johansson)

Teodor Peterson, 21 år och född i Umeå, fick en OS-biljett i början av veckan, efter fina sprintplaceringar i Tour de Ski (fyra och femma) och en tiondeplats i världscuptävlingarna i Otepää nyligen.

Jag har inte hunnit fundera så mycket på OS, men det ska bli väldigt kul att få åka där, och jag ska se till att vara i bra form. Det är tänkt att jag ska få åka sprinten, säger Teodor Peterson.

Hundra år sedan

Det är i år hundra år sedan den första SM-tävlingarna i längdskidor genomfördes i Härnösand 1910.

Vid årets SM i Piteå är distanserna och åkdisciplinerna exakt de samma som väntar i Vancouver:

sprintstafett (fristil), skiathlon (klassisk stil plus fristil), sprint (klassisk stil), 10 km damer (fristil), 15 km herrar (fristil).

Och det är ingen slump.

Svenska skidförbundet bestämde förra året att SM ska organiseras så att det blir en generalrepetition inför OS. Tanken är att det ska hjälpa de aktiva inför tävlingarna i Vancouver, säger Sven-Erik Pajala, generalsekreterare för SM-tävlingarna i Piteå till TT.

Så har det inte självklart varit tidigare.