Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kakfest i Vibyggerå

Så var det dags igen! Den 7 november hade Ullånger/Vibyggerå-kören inbjudit till sin traditionella kakfest. Trots konkurrens av PRO-träff och föräldramöte och Sverige-Tjeckien på TV var det 75 personer som hade hörsammat inbjudan.

Kantor Magnus hälsade välkommen. Han meddelade, att vi inte skulle få höra någon körsång från kören, utan kvällen skulle gå i allsångens tecken. Det kändes ett styng i hjärtat, när man förstod, att man inte skulle få höra kören. Han talade också om att kvällen kollekt skulle gå till Panzisjukhuset i Kongo. Eftersom det nog inte var många som kände till det, hade han bett en av körmedlemmarna att berätta mer om det.

Hon talade om att vid det sjukhuset arbetade Denis Mukwege. Han var chefsläkare vid Panzisjukhuset och arbetade för att rädda kvinnor, som hade blivit utsatta för våldtäkt av soldater som fanns där. De hade inte bara våldtagits utan också skadats, så att underlivet blev ett enda stort sår. Det gav i det varma klimatet upphov till infektionssjukdomar, så att många av kvinnorna dog. För detta arbete hade han fått många internationella pris, innan han 1918 erhöll Nobels fredspris. Det var till hans arbete vid Panzisjukhuset i östra Kongo som kollekten skulle gå.

Allsången började med att vi fick sjunga en Lasse Berghagen-sång. Så sa kantor Magnus att det skulle bli bara Lasse Berghagen-sånger som vi skulle sjunga den här kvällen. När han frågade varför, svarade flera ”Lasse är så bra”. Det höll Magnus med om, men det var inte skälet, utan skälet var att Lasse firade 50 år som artist i år.

Dagen till ära fanns en damorkester med. De ledde oss i allsången, och deras spel fick de närvarande att verkligen sjunga med.

Det blev sammanlagt 7 sånger från de mera kända ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”Stockholmsmelodi” till den för oss helt okända ”Örtagårdsvall”. Det blev en hel del nostalgi allteftersom vi sjöng igenom programmet. Det var en bra idé, Magnus. framför allt som det var Lasse Berghagen-sånger vi fick sjunga. Lasses sånger sitter djupt inne i folksjälen. Allsången slutade med att vi fick se ett videoklipp av Lasse framförande ”Flirtige Knut”. Det var helt underbart!!

Så till den andra huvuddelen, kakfesten! Körmedlemmarna hade bakat, och det fanns 36 olika kakfat. Gissa om det fikades! Det är en fantastisk tradition kören kör med, Hoppas de fortsätter.

Vi var varma både till kropp och själ, och det behövdes, när vi kom ut i höstkvällen till en hård vind och ett snöblandat regn.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel