Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-märkta fartyg motiv i fototävling

Taj Mahal. Stonehenge. Dynäs II.
Det är några av motiven som ingår i världens största fototävling med start 1 september.

Wiki Loves Monument är enligt Guinness rekordbok världens största fototävling med 365 000 insända bidrag från ett femtiotal länder i fjol. Wikimedia, som ligger bakom Wikipedia, anordnar tävlingen och tanken är att samla in bilder på kulturskatter världen över och sedan visa dem på nätet.

I ett första steg tävlar man nationellt där en jury utser bidragen till den internationella finalen. Tävlingen är öppen för alla men det är inte bara att plåta hej vilt utan det finns listor på vilka objekt som ingår. I Sverige kan man tävla i fyra kategorier: fornminnen, k-märkta byggnader, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg.

Den sistnämnda kategorin består av 128 fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet i Stockholm och här hittar vi två ångermanländska båtar: Dynäs II i Ångermanälven och Ymer i Härnösand.

– Det är ett roligt sätt att uppmärksamma vårt flytande kulturarv, och det fantastiska arbete som entusiaster lägger ned på att bevara det, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet, i ett pressmeddelande.

Tävlingen pågår under hela september.