Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JVM: Bra lopp av juniorherrarna trots resultaten – Thorn bäste svensk

Bara en timme efter att Ebba Andersson säkrat Sveriges sjätte medalj var det dags för juniorherrarna att få revansch efter den klassiska distansen i tisdags. Men den omvända startordningen ställde till det igen.

Viktor Thorn startade först av alla på herrarnas 15 kilometer fri stil i junior-VM återigen. I tisdagens distans var det en svår utgång för den talangfulle Ulricehamnsåkaren som bland annat tog två silvermedaljer på SM.

LÄS MER: Ebba Andersson krossade motståndet – tog första guldet

Normalt sett startar de bästa åkarna sist i fältet. Dit hör Viktor Thorn, men precis som i på tisdagens 10 kilometer klassiskt var startordningen omvänd.

– Det är en rejäl nackdel för de första fyra, fem åkarna, sade Lars Selin, utvecklingschef för Svenska Skidförbundet, på onsdagen.

Men det var inte startordningen som ställde till det i dag, utan formen. Han hade halkat ner i placeringarna vid 10 kilometer men höll sig kvar på topp tio.

– Viktor fick inte till det i dag, men i dag var det mycket mer rättvisa förhållanden, säger Lars Selin.

Snabbast av alla var ryssen Ivan Yakimushkin, som gick som tåget i spåret. Han var snabbast på samtliga mellantider från 7,5 kilometer och ökade avståndet ner till övriga åkare för varje hålltid.

LÄS MER: Efter guldsuccén – Burman laddar för Kanada: "Han är duktig på att grisa på"

Det var för övrigt Ryssland för hela slanten i topp med Ivan Kirillov, Denis Spitsov, Alexander Bolshunov och nämnde Yakimushkin, som anförde fältet. Men Norge blandade sig till slut i toppstriden genom Mattis Stenshagen som klämde in sig på en andraplats vid sista mellantiden. Även Vebjoem Hegdal gjorde ett bra lopp och gick in som fjärde man vid 12,5 kilometer.

Marcus Fredriksson och Filip Danielsson följdes åt och hade 17:e och 18:e bästa tid när halva loppet gått. Fredriksson åkte upp sig mot slutet av loppet och gick in på 13:e plats i mål. Danielsson lade sig på 16:e plats.

Marcus Grate hade tappat till mellantiden vid fem kilometer och hade ett tungt lopp. Han kom in som 33:e åkare i mål.

Det största utropstecknet i tävlingen var återigen Magnus Kim som härstammar från Sydkorea och Norge men tävlar för Sydkorea. Han klämde sig in på en femte plats och knuffade därmed ut Viktor Thorn från topp tio.

LÄS MER: Ebba Andersson bästa svenska – röda armén i topp även i junior-VM