Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juntaledare uppges vara utom fara

Guineas juntaledare Moussa Dadis Camara är "utom fara" efter ha genomgått en operation, sade en talesman för militärjuntan på lördagen. Camara skottskadades vid ett mordförsök mot honom i torsdags.

Presidenten är utom fara. Operationen lyckades, sade informationsminister Idrissa Cherif.

Camara flögs till Marocko i fredags för behandling efter mordförsöket som han utsattes för av revolterande militärer. Det har inte framkommit hur allvarliga skador Camara fick vid mordförsöket som inträffade vid förläggningen Camp Koundara i Conakrys administrativa centrum.

Cherif har utpekat en rådgivare till Camara, Aboubacar "Toumba" Diakité, som ansvarig för mordförsöket.

Oroligheterna i torsdags var de allvarligaste sedan slutet på september, då minst 150 personer dödades när juntan slog till mot en massdemonstration som oppositionen anordnade. Senare har framkommit att omkring hundra kvinnor våldtogs och utsattes för annat sexuellt våld i samband med massakern. Internationella brottmålsdomstolen ICC håller på att utreda händelsen.

Parallellt pågår en maktkamp och jakt på syndabockar inom det ledande militärskiktet. Diakité har sagts bära ansvaret även för massakern, medan Camara svurit sig fri.

Camara grep makten strax efter det att president Lansana Conté hade avlidit i december förra året. Oppositionen kräver att han inte ställer upp i det presidentval som utlovats till i januari 2010.