Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junselevargen till högsta instans

Naturvårdsverket har nu överklagat förvaltningsrättens beslut om ett stopp av skyddsjakten på Junselevargen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Turerna kring Junselevargen fortsätter.

I förra veckan beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt på vargen och hennes hane efter en ansökan från Vilhelmina södra sameby. Jakten skulle ha inletts i måndags. Men beslutet överklagades av föreningen Nordulv, och jakten stoppades av förvaltningsrätten innan den hann börja.

Läs mer: Jakten stoppas

Inhibitionen innebär inte att beslutet om skyddsjakt upphävs. Det innebär enbart att verkställandet av jakten skjuts upp tills ärendet prövats rättsligt ytterligare en gång.

Naturvårdsverket överklagade dock beslutet om inhibition till kammarätten. Sent på måndagseftermiddagen kom kammarrättens besked – man meddelar inte prövningstillstånd, vilket i praktiken innebär ett avslag.

Läs mer: Vill inleda vargjakt

Men nu överklagar alltså Naturvårdsverket beslutet till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

Naturvårdsverket har stöttat sig på den nyligen avkunnade domen i kammarrätten, som gäller fjolårets ansökning om skyddsjakt i samma område.

Kammarrätten har konstaterat att det då fanns grund för skyddsjakt, en dom som också är rättsligt vägledande eftersom något liknande mål inte tidigare avgjorts.