Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junselevargen lever farligt

En ny ansökan om skyddsjakt på Junselevargen och hennes hane har inkommit till Naturvårdsverket.
– Det går inte att förena renskötsel och varg i området kring Junselereviret, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen.

Skyddsjaktsansökan kommer från Vilhelmina södra sameby. De uppger att vargarna ställer till stor skada för rennäringen; flockar skingras och stressas och minst sju renar har rivits.

Länsstyrelsen har tillstyrkt skyddsjakt. Naturvårdsverkets beslut i frågan har ännu inte kommit.

– Samebyn har jobbat stenhårt i det här området för att försöka hålla isär varg och ren, men det är svårt. Det finns inga naturliga barriärer, säger Irene Hedlund.

I sitt yttrande tar länsstyrelsen även hänsyn till den psykiska press renskötarna utsätts för.

– De jobbar stenhårt med att försöka skydda flocken på dagarna och sedan vet de ändå inte vad som ska hända nattetid, det innebär en väldig oro.

Anses inte fortfarande vargen som genetiskt viktig?

– Jo. Men den genetiska statusen i den svenska vargstammen är bättre i år jämfört med i fjol, vi har fått in nytt genetiskt material genom den lyckade flytten av vargparet från Norrbotten som fick valpar. Vi bedömer att skadan den här vargen ställer till för rennäringen är för stor.

Men nu kan hon ju bli dräktig också?

– Hon lär inte vara det ännu, det är för tidigt på året. Och även om hon blir det ändras inte vår ståndpunkt.

Jörgen Jonsson, ordförande för Svenska samernas riksförbund, betonar att läget är ännu värre i år jämfört med i fjol.

– I år är det dåligt bete som det är. Att då försöka hålla renen borta från ett betydelsefullt betesområde är väldigt svårt, säger han.

Han säger att de negativa konsekvenserna för samebyn blir väldigt stora.

– Får hon en kull valpar så blir det ju ännu värre nästa år. Även om hon är genetiskt viktig så är hon inte avgörande för den svenska vargstammen enligt forskarna.

Junselevargen har flera gånger flyttats söderut men varje gång har hon lyckats återvända. Sammanlagt har hon kostat Naturvårdsverket 7,4 miljoner kronor.

En tidigare ansökan om skyddsjakt på Junselevargen överklagades och den frågan är ännu inte avgjord i rätten. Enligt Irene Hedlund spelar det dock ingen roll, eftersom den nya ansökan gäller en ny situation.