Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junselevargarna uppspårade

Nu är Junselevargarna lokaliserade igen. Länsstyrelsens rovdjursspårare återfann på annandagen vargarna i det nordöstra området av Junselereviret.

Annons

Detta sedan vargparet varit försvunnet en tid, under två omgångar.

– Tyvärr befinner de sig nu i ett väldigt dåligt område om man ser till samebyn och var de har sina renar, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström på länsstyrelsen.

Vargarna håller just nu till i skogarna mellan Hälla och Solberg.

Gunnar Ledström säger att vad man vet har ännu inga renar angripits, men de genetiskt viktiga djuren ses som ett hot av Vilhelmina södra sameby, som har renbete i samma område.

Därför kan det också bli aktuellt att försöka skrämma bort vargarna, med skoter eller helikopter. Men det kan vara svårt att lyckas med eftersom de är så djupt inne i området, påpekar Gunnar Ledström.

Att skrämma vargarna har tamdjursägare som samebyn rätt till enligt jaktförordningens paragraf 28, påpekar han. Om vargarna går till angrepp på renhjorden har djurägare också enligt samma paragraf möjlighet att skjuta dem, som skyddsjakt under ett pågående angrepp.

Att börja jaga varg i Sverige igen som licensjakt, vilket nu diskuteras, är däremot något som inte har särskilt stort stöd bland svenskarna. Det är dubbelt så många som säger nej till att minska vargstammen med licensjakt än som stöder den idén.

Tusen personer fick i en ny undersökning svara på frågan: "Den svenska vargstammen består enligt Naturvårdsverket av 260-330 individer. Tycker du att vargstammen ska minskas genom jakt"

I Norrland svarade 58 procent nej på den frågan medan 25 procent tyckte att licensjakt skulle återinföras.

– Undersökningen avlivar myten om att människor som bor i glesbygden skulle tycka illa om varg, säger Mikael Karlsson som är ordförande för Naturskyddsföreningen, som beställt undersökningen, i ett pressmeddelande.

Han varnar också för att om regeringen inför licensjakt så riskerar Sverige att EU-kommissionen drar oss inför domstol med miljonböter som följd.

När det gäller vargarna norr om Junsele så jobbar rovdjursspårarna kontinuerligt med att spåra och lokalisera djuren. Detta för att informera samebyn var vargarna finns för tillfället och, för att kartlägga hur reviret ser ut.

– Dessutom behöver man veta var vargparet finns om Naturvårdsverket beslutar sig för att söva och märka hannen. Blir det aktuellt så finns ett nationellt märkningsteam som sköter detta, säger Gunnar Ledström.