Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junsele vill ta emot flyktingar

I takt med att befolkningen minskar ökar också intresset för flyktingmottagning. Nu har Junsele vänt sig till kommunstyrelsen med en förfrågan om att få flyktingmottagning. Men finns det något behov?

Sollefteå kommun ska enligt avtal ta emot mellan 80 och 100 flyktingar varje år. Men de senaste två åren har det bara varit cirka 70 flyktingar om året. Anledningen? Jo, de flesta vill inte norrut och helst inte till mindre orter.

I Sollefteå kommun finns det idag flyktingmottagning i centrala Sollefteå och Långsele.

- Men vi har problem att motivera flyktingarna att bo kvar i Långsele, de vill in till Sollefteå, berättar flyktingsamordnare Jan Lundberg.

I en skrivelse till kommunstyrelsen poängterar Junsele lokala råd att det finns gott om bostäder och lokaler i Junsele, bland annat Solatums tomma lägenheter på Gunillavägen som i dag inte hyrs ut på den öppna bostadsmarknaden. Men det går inte enligt Jan Lundberg.

- Vi får inte hänvisa flyktingar till bostäder som man kommit överens med bostadsdelegationen att inte ha på öppna marknaden, berättar han.

Huruvida det ska satsas på flyktingmottagning i Junsele eller inte blir nu en fråga för kommunstyrelsen.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68