Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junsele får böta menbehåller alla poäng

/

Alsen anmälde Junsele till Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd för att de hade för många icke hemmafostrade spelare i mötet lagen emellan för snart tre veckor sedan.
Junseles fälldes i nämnden och får böta 5 000 kronor men klarar sig däremot helt undan ett poängavdrag som det spekulerats flitigt om.

Annons

– Det känns bra att serien inte avgörs på skrivbordet utan att vi får spela om det, konstaterar fotbollssektionens ordförande i Junsele, David Håkansson.

Bakgrunden är följande:

Junsele IF hade vid det aktuella tillfället 16 spelare uppsatt på laguppställningen i hemmamatchen mot Alsen. Hälften av dem, det vill säga 8 spelare, var utländska medborgare och där går också gränsen för vad regelverket tillåter. Minst 50 procent måste vara så kallade hemmafostrade spelare.

Men vad Junsele inte visste var att en av spelarna, Abraham Scott som har svenskt medborgarskap, ändå inte räknas som en hemmafostrad spelare.

Reglerna säger nämligen att om du är registrerad för en svensk fotbollsklubb innan du fyller 15 år räknas man med automatik som en hemmafostrad spelare.

Flyttar däremot en spelare till Sverige och registrerar sig för en klubb efter att man fyllt 15 år räknas man inte som en hemmafostrad spelare och just det här gäller för Abraham Scott vilket betydde att Junsele hade övervägande icke hemmafostrade spelare på laguppställningen mot Alsen.

– Det här framgår inte av reglerna i sig utan man måste gå vidare och läsa under begreppsförklaringar. Det har vi inte gjort och det är en ren och skär miss av oss.

Nu stannade påföljden vid böter, inget poängavdrag, och anledningen till det var att disciplinnämnden ansåg att det inte var så allvarligt eftersom Junsele i den aktuella matchen ändå hade sju hemmafostrade spelare på plan under matchen.

Annons