Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juniorkronor hoppas på NHL-spelare

Annons

Nio backar är uttagna till junior-VM i ishockey om några veckor, med tanke på skadeläget. Med lite tur kan också NHL-proffsen Filip Forsberg och Elias Lindholm ansluta.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg har tagit ut den preliminära truppen till junior-VM i ishockey i Malmö i jul- och nyårsveckorna.

Backen Robin Norell, Djurgården, är uttagen trots att han är skadad just nu. Han ska vara skadefri tills truppen samlas den 16 december. På grund av osäkerheten kring skadeläget har Grönborg tagit ut nio backar.

Grönborg har också NHL-spelarna Filip Forsberg och Elias Lindholm i tankarna.

Vi har inte fått nej från Nashville eller Carolina. Det är en pågående process. Vi kallar dem för bonusspelare - att om de kan komma med så är det en bonus, vi räknar inte med dem, säger Grönborg.

Kriterier som Grönborg och hans tränarstab satt upp för att bli uttagen till truppen är spetskompetens, olikheter, fysisk och psykisk styrka.

Det är lite annorlunda att spela i hemma-VM, säger Grönborg på presskonferensen. Grunden för oss är "alla alltid", vad alla måste göra alltid.

Efter silver förra JVM och guld året innan är naturligtvis Sverige en av de stora favoriterna till att ta hem guldet i Malmö.

Det är du som säger det. Men vi ska spela om de ädlaste medaljerna - absolut, säger Rikard Grönberg till TT.

Det är första gången på sju år som JVM avgörs i Sverige. Med fem medaljer - ett guld, tre silver och ett brons - på de senaste sex säsongerna har intresset för turneringen ökat i Sverige och vid hemma-VM kommer bevakningen på Juniorkronorna vara enorm.

Vi ser det inte som en press utan som en fantastiskt rolig utmaning. Vi har en plan vi går utefter och som vi jobbar med i gruppen, och vi försöker förbereda gruppen på vad som kommer hända och komma skall i ett hemma-VM. Med olika situationer och liknande. Vi har en del rutin i gruppen. Så det känns ganska stabilt, säger Grönborg.

Den preliminära truppen är full av spelare som har spelat JVM tidigare. Frölundaforwarden Sebastian Collberg gör sin tredje turnering, och var med 2012 i Kanada när Sverige tog sitt andra JVM-guld i historien. Ytterligare åtta spelare - tio om NHL-förstärkningarna Elias Lindholm och Filip Forsberg ansluter - var med vid senaste turneringen i Ryssland.

Visst är det viktigt med erfarenhet, men erfarenhet är bara viktigt om man tar full nytta av det. Men visst är det nyttigt att de har varit med tidigare. Många av de här spelarna som inte varit med i hetluften i JVM kan luta sig mot de här spelarna, och få en känsla kanske redan innan de skejtar ut för första matchen, säger Rikard Grönborg.

Junior-VM inleds den 26 december och finalen går den 5 januari.

Mer läsning

Annons