Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juncker tror på Grekland

Grekland kommer att få grepp om sina offentliga finanser och det finns ingen risk för inställda betalningar, anser Jean-Claude Juncker, ordförande för de 16 euroländernas finansministrar.

Den grekiska regeringen planerar efter krismöten att presentera en ny plan för finansiell stabilitet och tillväxt nästa vecka. Planen ska arbetas fram i samråd med arbetsgivare och fackförbund, enligt en regeringskälla.

Grekiska myndigheter kommer att vidta effektiva åtgärder, sade Juncker, som vid sidan av sin ordförandepost i den så kallade eurogruppen även är Luxemburgs premiärminister.

Uttalandet gjordes i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

Ingen konkurs

Juncker upprepade vid framträdandet EU:s syn på budgetkrisen, som går ut på att Grekland inte riskerar att gå i konkurs trots det kraftigt uppblåsta budgetunderskottet och statsskuld.

Jag är lite upprörd över alla rykten som cirkulerar, som försöker göra gällande att den här risken för statlig konkurs skulle vara en allvarligt menad hypotes, sade han.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou försäkrade också på fredagen att staten kommer att kunna sköta sina avbetalningar på statsskulden.

Greklands nytillträdda socialistregering har utfäst sig att dra ned budgetunderskottet till 9,1 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP) 2010, från årets beräknade underskott på 12,7 procent.

Budgeten för 2010 är det första viktiga steget i rätt riktning, men andra effektiva åtgärder måste också tas, sade Juncker.

Internt problem

Grekland fick i tisdags sitt kreditbetyg sänkt till BBB-plus av Fitch Ratings, vilket fördyrar befintlig skuldhantering. Det kan också försvåra refinansieringsåtgärder och framtida upplåning.

Betygsänkningen gav upphov till stor turbulens på finansmarknaden, inte minst i Aten där börsen tappade 10 procent av sitt värde på två dagar. Den ökade även skillnaden på grekiska och tyska obligationsräntor rejält.

Flera företrädare för EU, däribland finansminister Anders Borg, har sedan dess poängterat att den grekiska budgetkrisen i första hand är ett inrikespolitiskt problem som EU till följd av sina regler inte får lägga sig i. Spekulationer om behov av stödlån från Internationella valutafonden (IMF) har också avvisats av EU-företrädare.