Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julton i Sollefteå kyrka

Julton är en fin tradition i Sollefteå kyrka. I år hölls den på andra advent. Marschaller lyste upp vägen mot kyrkan när människorna strömmade till. I koret fanns Sollefteå Kyrkokör, Långsele Kyrko-och Hembygdskör och Dals Manskör tillsammans med ett antal musiker.

Den, som höll i det hela, var Mika Lidén f.d. organist i Sollefteå, som hade kommit hela vägen från Kalmar för att leda årets Julton. Körerna inledde med att tillsammans sjunga Otto Olssons ”Advent”. Konserten fortsatte med ”Bereden väg för Herran” på gammal dalamelodi. Från advent fortsatte konserten till jul och två vaggvisor.

Kvällens solist, Sara Nilsson, framförde ”Marias vaggsång”. Konserten varierades med sång av de enskilda körerna, alla körer tillsammans och solisten. Alla körer framförde sina respektive sånger på ett mycket förtjänstfullt sätt och den sammansatta kören fick nästan taket att lyfta. Den lilla orkestern förstärkte den vackra sången.

Ett bedårande luciatåg skred in under det att de, klockrent, sjöng ”Natten går tunga fjät”. De fortsatte att sjunga flera traditionella luciasånger och avslutade med ”Nu tändas tusen juleljus” tillsammans med körerna. Körerna fortsatte med traditionella sånger som ”Lyssna mänsklighet och hör” och ”Ding dong” men även några nyare julsånger.

Solisten sjöng, tillsammans med körerna, ”Julen är här”. Naturligtvis fanns sångerna ”Gläns över sjö och strand”, ”Jul, jul, strålande jul” och ”Stilla natt” med på repertoaren. Kvällen avslutades med Adams Julsång ”O, helga natt” med Sara som solist. Publiken var entusiastisk och applåderade efter varje nummer. Utanför kyrkan, i skenet av marschaller och eldkorgar, serverades glögg till förmån för Julinsamlingen till Act Svenska kyrkan.

Ulla Thorsell Östlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel