Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstämning när Tvillingsta koloniodlarna hade sin sjätte adventsträff

LÄSARTEXT
I snålblåst och med fuktigt blänkande trottoarer, samlades en stor del av Tvillingstas koloniodlare den 1 december för sin sjätte adventsträff. Det enda som påminde om advent och den kommande julen var stjärnor och ljusstakar i lägenhetsfönstren, förutom julgranarna utanför museet och på Torget och affärsgatornas ljusslingor.

Inne hos Studiefrämjandet stod den återuppståndna julbocken av granris väntande vid den lilla lutande adventsgranen. Den rätta advents- och julstämningen infann sig dock snart, då vi dukat och pyntat borden medan glöggen värmdes och kaffet bryggdes.

Inledningsvis gick våra tankar till de som inte längre är med oss här på jorden, då saknaden av våra nära och kära blir särskilt tydlig vid högtider som denna.

Efter information om tomtens historia och medföljande traditioner läste Anja med inlevelse helt utantill alla verser i Viktor Rydbergs kända dikt Tomten, under vårt andäktiga lyssnande, medan den värmande glöggen avsmakades. De olika programpunkterna varvades med traditionella julsånger, som vi fick till att låta både medryckande och tidvis riktigt vackert. Flera deltagare läste valda delar ur den lustigt fyndiga boken Tankekorn, vilket höjde den redan glada stämningen. Efter traditionellt fika med saffransbröd, pepparkakor och annat gott bröd, ordnades en tävling om julklappsrim. Det ivriga deltagandet, visade att vi trots mognad har mycket av våra ungdomliga sinnen i behåll. Vid den påföljande julklappsleken, där tärningen avgör vilka som får gå hem med en eller flera julklappar, fick leklusten och barnasinnet sig åter en ”kick”!

Tiden gick fort denna lördagseftermiddag, då alla såg ut att stortrivas i den hjärtliga gemenskapen och goda stämningen. En stämning som förhoppningsvis sitter kvar i väggarna vid årsmötet i början av mars i samma lokal.

Tvillingstabocken är nu flyttad tillsammans med den lilla granen till vårt koloniområde, där den står och vaktar i väntan på att hälsa oss välkomna åter när vi återvänder vid vårarbetsträffen någon gång i maj 2019.

Anders Edlund Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel