Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstämning i Gullängets kyrka

Den 14 december var det dags för Örnsköldsviks Musikkår under ledning av Rasmus Grip och hans 30 spelglada musiker att besöka Gullänget kyrka.

Kyrkan fylldes snabbt av de många besökarna och inne strålade det av ljus och värme, en bjärt kontrast till mörker, regn och blötsnö utomhus. Karin Bergström inledde konserten med att läsa dikten ”Musik i Advent” av Lars Erik Ceder. Då infann sig julstämningen.

Julstämningen ökade ytterligare när Rasmus grip höjde taktpinnen och musikerna spelade ”Winter Wonderland” skriven av Felix Bernard och Richard B. Smith. Det blev solospel av Simon Fransman på flygel och Viktor Hellgren på saxofon.

Därefter följde ”Let it Snow” skriven av Sammy Cahn och Jule Styne. ”Sleighride” av Leroy Andersson och ”Jingle Bells Rhapsody en julsång skriven av James Pierpont.

Mellan de olika musikstyckena berättar Karin Bergström om betydelsen av ljuset, snön och hur viktig hästen har varit för oss människor. Slädfärderna till julottan och hur man efter julottan tävlade om att komma först hem. Vi fick även höra om Staffan, stalledrängen hos Herodes som såg den klart lysande Betlehms stjärna. Staffan stenas och blir en av de första kristna martyrerna.

När Rasmus Grip åter höjer taktpinnen får vi lyssna till ett potpurri av traditionsenlig julmusik. ”Christmas Carols” och ”Good King Wenceslaus”. Kungen var en snäll och givmild man som på Stefandagen delade ut gåvor till de fattiga och behövande.

Därefter följer ”Betlehems stjärna” en dikt av Viktor Rydberg som tonsatts av Alice Tegnér, också känd som ”Gläns över sjö och strand”.

Inte en konsert utan att Örnsköldsviks Musikkår spelar en marsch. Så blir det även denna kväll. ”Orion” en march komponerad av A. Duroc. Med hjälp av bilderna i bildspelet får publiken uppleva hur de tre vise männen på sina kameler vandrar genom öknen följande den klart lysande stjärnan mot Betlehem.

Med hjälp av SVT:s, Kalle Ankas Jul och tomtens verkstad tar vi oss tillbaka till 1900 talet. Det blir Schuberts ”Marche Militär”. Eller som för oss är mer känd som ”Tomtarnas paradmarsch”.

Man riktigt känner hur det sjuder av aktiviteter i tomteverkstaden när alla leksakerna vandrar in i tomtesäcken.

Med musikens och Karin Bergströms berättelser har vi tagit oss från, mörker, midvinterblot och Jesu födelse fram till våra dagar med tända ljus och lampor både inne och ute. Väldigt passande spelar Örnsköldsviks Musikkår Py Bäckmans ”Stad i Ljus”.

Lars Åke Bergström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel