Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmarknad i Örbäck

Långsele

Sista söndagen i november strömmade mycket folk till hembygdsgården i Örbäck, Långsele. Efter flera års idogt renoverande kunde nämligen Långsele-Graninge hembygdsförening arrangera en efterlängtad julmarknad på hembygdsgården. Men det var nätt och jämnt – i ett av husen färdigställdes det sista rummet (tapeter på väggarna och indragen el) bara dagarna innan det var marknadsdags.

Under marknaden sjöd det av liv och rörelse på hembygdsgården, som var upplyst av marschaller och eldar, lyktor och levande ljus.

För barnen fanns mycket roligt att göra. I ett av husen satt tomtemor och läste julsagor samt tomtefar som eldade i vedspisen och tog emot önskelistor. I närheten av tomtarna fanns en fiskdamm, där det gick att fiska julklappspaket. Många av barnen provade också på ponnyridning – det fanns två hästar att välja mellan. När mörkret fallit på kunde barnen gå en tomtestig och, i skenet från ficklampor, söka efter tomtar som gömt sig någonstans längs stigen. Det var riktigt spännande!

Vid en av brasorna kunde besökarna få både glögg och varm korv. Om man ville ha något mer att äta serverades ”tomtegröt” och kaffe med lussebulle inne i det nyligen färdigställda rummet. Där kunde man dessutom lyssna på Thomas Hollsten, som underhöll med stämningsfull julmusik.

Både inomhus och utomhus fanns som sig bör knallar med försäljning av matvaror (t.ex. mat- och kaffebröd, getost samt diverse rökta ”godsaker”) och av olika hantverk (stickat och virkat, broderat och sytt med mera). Det gick även att köpa julkärvar samt tomtar, julbockar och dörrkransar av granris.

Nöjda med en väl genomförd gammaldags julmarknad och till skenet av de sista resterna av fladdrande marschaller kunde föreningen så småningom ta farväl av de sista besökarna och börja se fram emot nästa år och, förhoppningsvis, en ny julmarknad!

Bernt Norell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel